Fără boli și medicamente

0
113
bai terapieutice - planteleSe ştie că plantele asigură omului principala sursă de existenţă, fără de care viaţa lui şi a animalelor nu ar fi posibilă.

În acelaşi timp, plantele constituie sursele primare de nutriţie pentru animale care le transformă în lapte, ouă, etc., folosite de asemenea în alimentaţia omului. Ierburile şi seminţele lor, pomii şi roadele lor sunt oferite cu generozitate omului care trebuie să facă efortul de a le cunoaşte mai bine şi de a le folosi în nutriţia lui zilnică.

Carnea a fost introdusă în alimentaţia omului mult mai târziu decât vegetalele, nu atât din necesitate, cât mai mult ca o dorinţă de diversificare a nutriţiei. Aşa a apărut alimentaţia mixtă, omnivoră care se bazează pe trei mari grupuri de substanţe chimice: zaharurile (glucidele sau hidrocarbonatele), proteinele şi grasimile. Acestora li se adaugă în cantităţi mult mai mici dar mai importante ca cele dintâi: enzimele, vitaminele şi microelementele.

Multă vreme proteinele au fost confundate cu carnea și cu peştele.

Astăzi, mulţi oameni cunosc şi consumă alimente de origine vegetală crude, cu un conţinut la fel de ridicat sau mai mare de proteine, cum sunt: algele, soia, lintea, fasolea, mazărea, nucile, arahidele, etc.

De asemenea, există alge sălbatice sau de cultură cu un conţinut bogat în proteine, de până la 30% şi respectiv 70%. Este semnificativ faptul că în Japonia se consumă în alimentaţia zilnică 25% alge, sub formă de supe, pâine, paste făinoase, îngheţată, sau prăjituri. Fructele, legumele şi seminţele conţin adevarate miracole, pe lângă valoarea nutritivă foarte ridicată recunoscută, ele pot fi considerate şi factori terapeutici de primă importanţă. Este suficient de amintit că numeroase afecţiuni pot să fie tratate cu plantele din natura sau cu produse obţinute din ele.

Astfel, noi înşine am vindecat ulcere duodenale într-o singură lună cu tratamente naturale, cu suc de varză albă sau de cartofi; colite cronice cu suc de morcovi; stări gripale cu ceaiuri de fenicul, coriandru, măghiran sau sovârf (oregano), foarte bogate în magneziu şi vitamine.

Au fost enunţate aceste idei pentru a-l convinge pe cititor că sănătatea vine din regimul de nutriţie care trebuie să fie preponderent vegetal.

Acest principiu trebuie să fie asociat cu cel al „bucătăriei fără foc”. Experienţele personale, directe şi îndelungate (de peste patru decenii) mi-au , confirmat opiniile unor nutriţionişti, potrivit cărora tratarea termică a alimentelor (fiertul, prăjitul, coptul) reduce sau anihilează acţiunea favorabilă asupra organismului a numeroase substanţe active: enzime, vitamine, proteine existente în plante, în fructele şi seminţele lor. În acelaşi timp, prin fierbere, prăjire, coacere sunt îndepărtate şi unele arome şi substanţe volatile care dau gust plăcut hranei noastre zilnice.

Odată asimilate principiile „bucatăriei fără foc”, este necesar să se acorde atenţia cuvenită provenienţei fructelor, seminţelor (evitându-se, pe cât posibil, chimizarea lor) şi nu mai puţin îndepărtării părţilor bolnave şi spălării acestora cât mai bine cu apă potabilă. Aşadar, calitatea fructelor, legumelor, seminţelor, prospeţimea, combinarea adecvată a acestora în stare crudă, prepararea lor fără a fi supuse agentului termic devin cu adevărat posibile omului modern, care doreşte să trăiască fără boli şi fără medicamente.

”Bucătăria fără foc – Hrana vie în 238 de retete”, Elena Niță Ibrian 

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here