Faţa te trădează: ce spune chipul tău despre stilul de viaţă? (I)

0
107

Faţa te trădează: ce spune chipul tău despre stilul de viaţă? (I)

De la nuanţa tenului şi forma feţei, până la petele din ochi şi aspectul buzelor, chipul este o „hartă” pe care se înscriu limpede efectele modului de viaţă al fiecăruia. Privind faţa unui om, un medic bun poate obţine, dintr-o singură aruncătură de ochi, o bogăţie de informaţii – indicii asupra stării de sănătate a pacientului său. Dar şi pentru fiecare dintre noi, propria faţă poate spune multe, ne poate ajuta să înţelegem ce facem bine, ce facem rău şi cum putem îndrepta lucrurile.

fata 1„Pot spune multe despre stilul de viaţă al cuiva privindu-i faţa, inclusiv ce mănâncă de obicei şi cât de mult bea sau fumează”, spune dr. Tabi Leslie, dermatolog şi purtător de cuvânt al British Skin Foundation. Dar şi nivelul de activitate fizică, sub forma activităţilor sportive, îşi pune amprenta asupra feţei, ca şi somnul, soarele, computerul…

Iată, mai jos, o listă de semne grăitoare prin care faţa şi zonele din jur ne comunică – sau ne avertizează – că ar trebui să luăm unele măsuri. Unele dintre informaţii pot părea, la prima vedere, contradictorii. Trebuie să facem exerciţii fizice sau nu facem? Să stăm la soare sau nu? La o doua privire, se vede bine că, în toate recomandările specialiştilor, principiul-cheie este moderaţia. Sau, cum se zice, tot ce este „prea” strică. Evident, dacă schimbările în stilul de viaţă nu dau rezultate, dacă problemele persistă sau se agravează, trebuie neapărat consultat medicul.

Faţă slabă şi „trasă”

Cauze posibile: excesul de exerciţii fizice, diete yo-yo.

Cu toate că execiţiile fizice sunt esenţiale pentru sănătatea corpului şi a pielii, practicarea lor în exces poate avea ca efect nişte obraji „căzuţi”, spune dr. Aamer Khan, director al Harley Street Skin Clinic.

„Aspectul este cunoscut sub numele de «faţa alergătorului», dar orice tip de exerciţiu cardiovascular – care măreşte ritmul bătăilor inimii – practicat în exces, poate duce la acelaşi efect…cicliştii arată şi ei aşa.

Explicaţia?

„Iniţial, când începi să alergi, faţa se înroşeşte deoarece vasele de sânge se dilată pentru a asigura alimentarea cu oxigen a întregului corp. Dar, după 15 minute, pe măsură ce muşchii încep să aibă nevoie de mai mult oxigen, sângele începe să fie retras de la nivelul feţei, ceea ce înseamnă că ţesutul adipos de la nivelul obrajilor este lipsit de oxigen şi, treptat, moare.”

„Dacă alergi foarte mult, vei avea o inimă şi plămâni foarte sănătoşi, dar îţi vei pierde rotunjimea obrajilor şi vei  arăta tras(ă) la faţă.”

Acest efect poate fi evitat variind tipurile de activitate fizică, practicând diferite tipuri de exerciţii, precum antrenamentul cu greutăţi sau yoga.

Renunţarea la fumat va avea şi ea efect benefic, adaugă medicul, deoarece toxinele din ţigări afectează şi ele alimentarea cu sânge a ţesutului adipos din obraji, ducând la aspectul slăbit la feţei.

Şi, de asemenea, evitaţi dietele drastice la modă, deoarece acestea îşi pot pune amprenta asupra înfăţişării, spune dermatologul dr. Nick Lowe de la Clinica Cranley.

„Cei care ţin intermitent cure de slăbire – aşa-zisele diete yo-yo – pierd în mod regulat în greutate, iar apoi pun rapid kilogramele la loc. Aceste fluctuaţii rapide ale greutăţii fac ca pielea să se întindă şi să-şi piardă elasticitatea, aşa că veţi începe să aveţi pielea obrajilor lăbărţată şi căzută.”

Faţa umflată şi obrajii căzuţi

fata 2Cauze posibile: alcoolul, lipsa de exerciţiu fizic.

Alcoolul este unul dintre cei mai mari duşmani ai feţei. Dr. Michael Prager, chirurg plastician, spune că tratează din ce în ce mai multe femei ale căror feţe au căpătat un aspect umflat, palid şi ridat, din cauza obiceiului, foarte răspândit, de a bea vin în fiecare seară.

„[Aceste femei] îmi spun adesea: «mama mea arăta aşa de bine când avea vârsta mea de acum! Nu înţeleg de ce eu arăt aşa de bătrână.» Iar eu le spun că, probabil, mamele lor nu beau aşa de mult.”

Dr. Michael Prager spune că alcoolul „stresează organismul, determinând producerea hormonului numit cortizol.” Acest hormon face ca în zona feţei să se depună mai multă grăsime, determinând totodată retenţia de apă la nivelul obrajilor; ca urmare, faţa apare umflată.

Mai mult, se ştie că alcoolul suprastimulează glandele salivare parotide, aflate de fiecare parte a feţei, la punctul de întâlnire a maxilarului inferior cu gâtul, adaugă dr. Khan.

„Consumul de alcool în exces face ca aceste glande să-şi mărească dimensiunile, ceea ce face ca faţa să pară mai lată. Dacă renunţaţi la alcool sau reduceţi drastic consumul, veţi observa curând o îmbunătăţire sub acest aspect.”

Multe băuturi alcoolice conţin, de fapt, cca. 50% zaharuri şi există tot mai multe dovezi ale faptului că un consum ridicat de zaharuri îmbătrâneşte pielea, datorită unui proces numit glicozilare.  Moleculele produse în cursul metabolizării zaharurilor încetinesc producţia de fibre de colagen şi elastină, structura de susţinere a pielii.

„Faţa devine căzută, îşi pierde elasticitatea, musculatura şi forma, în general, aşa că arată lăţită”, spune dr. Prager. „Între 20 şi 30 de ani nu prea se cunoaşte, dar dacă veţi continua să beţi tot aşa de mult, până la 40 de ani vătămarea va fi ireversibilă.”

Exerciţiile fizice regulate sunt, de asemenea, esenţiale pentru păstrarea aspectului tineresc şi sănătos al pielii feţei.

În 2010, cercetătorii de la Universitatea St. Andrews au realizat imagini ale feţelor unor persoane, aşa cum ar fi arătat acestea peste 20 de ani dacă nu făceau exerciţii fizice. Oamenii inactivi fizic au un risc mai mare de a avea pielea de pe gât lăsată şi de a depune grăsime pe frunte şi în jurul ochilor. Exerciţiul fizic (dar nu în exces, după cum am menţionat) ajută la păstrarea fluxului normal de sânge la nivelul pielii, menţinând producţia de colagen.

Riduri

fata 3Cauza posibilă: faptul că nu se foloseşte cremă de protecţie solară.

Poţi spune ce anume a produs anumite riduri doar privindu-le, afirmă Chris Griffiths, profesor de dermatologie la Universitatea din Manchester  şi specialist în problemele îmbătrânirii. „Ridurile fine, ca nişte încreţituri, apar cu vârsta, dar ridurile aspre, mai adânci, apar de obicei din cauza soarelui.”

Dr. Aamer Khan adaugă că ridurile de sub ochi sunt, adesea, un semn că persoana respectivă petrece prea mult timp la soare. Pe faţă, zonele de sub ochi sunt cele mai afectate; acolo pielea este mai subţire şi mai vulnerabilă la apariţia ridurilor.

Ten palid

Cauze posibile: consum insuficient de legume şi fructe, exces de greutate.

Anul trecut, cercetătorii de la Universitatea St. Andrews au arătat că un consum de numai 3 porţii de fructe şi legume pe zi dă pielii o strălucire sănătoasă, în doar câteva săptămâni. După cum explică Ross Whitehead, cercetător la această universitate, fructele şi legumele conţin pigmenţi numiţi carotenoizi, care se depozitează în piele, dându-i o culoare sănătoasă.

El adaugă că o persoană supraponderală trebuie să consume mai multe fructe şi legume pentrua obţine acest efect. Pigmenţii carotenoizi sunt solubili în grăsimi, aşa că sunt absorbiţi de grăsimea din corp; e nevoie de cantităţi mai mari pentru a se depozita şi la nivelul pielii.

De asemenea, o îmbujorare naturală a obrajilor poate fi semnul unei bune sănătăţi cardiovasculare, spune Whitehead.

Sângele oxigenat are o culoare mai intensă decât cel neoxigenat; dacă cineva face exerciţii fizice şi are o inimă sănătoasă, poate avea o îmbujorare permanentă a obrajilor, în vreme ce un ten palid poate indica faptul că persoana respectivă nu face destulă mişcare.

 

Sursa: descopera.ro

V-ar putea interesa şi următoarele articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here