Fața te trădează: ce spune chipul tău despre stilul de viață? (II)

0
485

Fața te trădează: ce spune chipul tău despre stilul de viață? (II)

Fața – Piele roșiatică

FațaCauze posibile: cafeina, lipsa luminii solare

Dr. Aamer Khan afirmă că abuzul de cafea poate deshidrata pielea, dându-o i nuanţă roșiatică şi un aspect uscat. „Dacă beţi mai mult de trei cești pe zi, aveţi nevoie, pentru fiecare, de un pahar de apă în plus, pentru a contracara efectele.”

Nivelurile scăzute de vitamina D, care se formează în piele sub influența luminii solare, pot de asemenea determina nuanța roșiatică a feței; vitamina D este esențială pentru formarea de noi celule ale pielii. Aşa că o carență a acestei vitamine poate face ca pielea să fie descuamată şi roșiatică.

Dungi de culoare închisă pe gât

Cauza posibilă: excesul de zahăr în alimentație

Porțiunile de piele brun-cenușie pe gât (dar care pot apărea şi în alte regiuni ale corpului) pot să arate ca nişte dungi de murdărie, dar nu sunt întotdeauna asta: ele pot fi un semn care avertizează asupra riscului de apariție a diabetului de tip 2, asociat cu consumul de alimente bogate în carbohidrați; manifestarea se numește acanthosis nigricans şi este cel mai adesea corelată cu un nivel ridicat de insulină, hormonul implicat în metabolizarea zaharurilor.

Inițial, aceste semne pot fi discrete, dar, dacă nu este tratată cauza, se pot întinde pe tot gâtul. „Este în mare măsură un  simptom asociat cu obezitatea şi diabetul şi tinde să apară la nivelul axilelor (foto) şi uneori al gâtului”, spune dr. David Price, specialist în diabet la spitalul Morriston din Swansea.

”Prezența lui sugerează că insulina nu îşi face treaba aşa cum ar trebui. De aceea, corpul este nevoit să producă mult mai multă decât normal. Scăderea în greutate este cel mai bun tratament pentru această problemă.”

Coșuri

FațaCauze posibile: consumul ridicat de lactate şi regimurile de slăbire tip Atkins (cu conținut scăzut de carbohidrați)

Astăzi, este larg acceptat faptul că acneea este, în mare măsură, o afecțiune al cărei substrat este mai curând genetic decât determinat de stilul de viață.

„Totuşi, există tot mai multe dovezi că, în unele cazuri, excesul de produse lactate sau alimentația hipercalorică poate fi un factor care contribuie la agravarea problemei”, spune dr. Leslie.

Cauzele nu sunt foarte lămurite, dar unii specialiști sugerează că ar fi implicată o o substanță numită factor de creștere insulinic-1, care se găsește în lapte (şi în mod natural în organismul uman).

 Dr. Khan adaugă că şi regimurile de slăbire de tip Atkins, bogate în proteine şi sărace în carbohidrați, pot fi de vină.

„Proteinele conțin anumiți aminoacizi care stimulează producția unor hormoni precum testosteronul, ce poate favoriza acneea. O dietă bogată în acizi omega-3 (întâlniți în peștele gras precum somon sau macrou), fructe şi legume proaspete este considerată cel mai bun mijloc de a preveni sau diminua acneea.”

Crăpături la colțurile gurii

Cauza posibilă: consumul insuficient de legume şi fructe

Diferitele vitamine B care se găsesc în aceste alimente au proprietăți anti-inflamatoarei, iar consumul insuficient de verdețuri – care duce la carențe de vitamine B – poate cauza iritarea pielii la colțurile gurii şi apariția crăpăturilor – stomatită angulară, spune dr. Leslie. Iar crăparea buzelor, în general,  poate fi datorată unei lipse de vitamina C.

Atât vitamina C, cât şi multe vitamine din grupul B se găsesc în produse de origine vegetală; de exemplu vitamine B în mazăre şi cereale integrale, iar vitamina C în citrice şi ardei grași.

Dinți tociți

Cauze posibile: stresul, mâncărurile grase şi condimentate

Pare un simptom cam ciudat, dar dentiștii, care văd multe la viața lor, au de-a face şi cu asemenea cazuri.

„Vârsta dentară a unei persoane poate fi foarte diferită de vârsta sa coronologică”, spune dr. Ben Atkins, stomatolog la clinica Revive Dental Care  din Manchester.

Stresul îi poate face pe oameni să scrâșnească din dinți, uneori ziua, dar cel mai frecvent noaptea, în timpul somnului, în mod inconștient; fenomenul se numește bruxism şi poate duce, în timp, la tocirea dinților, la micșorarea vizibilă a lungimii lor.

„De multe ori oamenii nici nu-şi dau seama că o fac. Am văzut persoane care îşi pierduseră 50-80% din lungimea dinților din cauza acestui fenomen, ceea ce duce şi la micșorarea înălțimii feței”

Pentru a remedia situația, pot fi purtate în gură, în timpul somnului, niște aparate dentare speciale, dar dr. Atkins insistă că este esențial să fie tratată cauza stresului.

Alţi factori care contribuie la tocirea dinților, spune el, sunt consumul excesiv de alcool şi hiperaciditatea gastrică. În acest din urmă caz, secreția de suc gastric este excesiv de acidă (adesea ca urmare a consumului de mâncăruri prea grase şi picante); dacă valva care, în mod normal, închide trecerea dintre esofag şi stomac, nu funcționează corect, se poate produce așa-numitul reflux gastro-esofagian: conținutul gastric acid ajunge în gură, unde poate produce eroziunea dinților.

Gingii palide și care au tendința de a se retrage, dezgolind partea de sus a dinților

Cauza posibilă: fumatul

După cum explică dr. Atkins, „fumatul reduce irigarea cu sânge a gingiilor, iar acestea au tendința să se retracte şi să capete un aspect palid şi parcă «pielos» – e ca şi cum ai afuma un pește. În linii, mari asta se întâmplă în gură atunci când fumezi.”

Ochi lăcrimoși

Cauze posibile: prea mult timp petrecut în fața ecranului; lipsă de somn

În lipsa oricărei cauze emoționale care să ne facă să plângem ori a substanțelor iritante, lăcrimarea ochilor poate fi, în mod paradoxal, un semn că suferi, de fapt , de uscăciune excesivă a globilor oculari: glandele lacrimale reacționează producând secreție lacrimală în exces, explică dr. Shamina Asif, de la Colegiul de Optometrie.

De multe ori, acest lucru se întâmplă din cauză că petrecem prea mult timp în fața ecranului computerului. Când ne concentrăm asupra ecranului, clipim mai rar; or, tocmai clipitul este cel care stimulează secreția lacrimală şi lubrifiază ochiul, spune ea.

„Şi lipsa de somn contribuie la uscarea ochilor – în timpul somnului, ochii  se auto-repară şi produc fluid lacrimal.”

„Dacă suferiți de uscăciune a ochilor, aveţi grijă să luaţi regulat pauze de la activitatea în fața ecranului şi să vă amintiţi, în mod conștient, să clipiți regulat. De asemenea, beți multă apă, ca să rămâneți bine hidratați.”

Cearcăne întunecate

cearcaneCauze posibile: alimentație vegetariană, lipsă de somn

O carență de fier – anemie – poate fi cauza apariției de cearcăne întunecate sub ochi, sugerează dr. Aamer Khan. Este o problemă care apare des în cazul vegetarienilor, deoarece carnea este o sursă majoră de fier. ”Fierul este necesar pentru reînnoirea țesuturilor, aşa că un deficit de fier încetinește crearea de celule noi ale pielii şi poate face fața să arate palidă şi cu cearcăne întunecate sub ochi.” În plus, adaugă dr. Khan, oboseala poate face ca vasele din pielea feței să se dilate. Pielea de sub ochi este foarte subțire, aşa că nuanța albăstruie a vaselor sanguine transpare prin piele, făcând cearcănele să pară şi mai închise la culoare.

Cercuri în jurul irisului și proeminențe pe pleoape

Cauza posibilă: alimentația bogată în grăsimi

Inelele alburii care par în jurul irisului, cunoscute sub denumirea de arcus senilis, ca şi micile umflături galbene din zona pleoapelor, numite xanthelasma, pot fi semne ale hipercolesterolemiei (nivel mare de colesterol în sânge), care este adesea corelată cu o alimentație prea bogată în grăsimi. Excesul de colesterol se depozitează în zona ochilor.

„Studiile au arătat că persoanele care prezintă arcus senilis şi xanthelasma au un risc crescut de apariție a bolilor de inimă”, spune Shamina Asif; ea recomandă ca, în cazul în care cineva îşi face griji în privința colesterolului, să meargă neapărat la doctor, ca să primească recomandările necesare pentru a corecta problema.

Pete sidefii pe globul ocular

Cauza posibilă: faptul că nu purtați ochelari de soare atunci când ar fi cazul

Dacă nu vă protejați ochii de soarele puternic, riscați să vă alegeți cu o afecțiune numită pinguecula. Pe globul ocular, la marginea irisului, apare o pată sau bășică alb-gălbuie, sidefie, situată către parte dinspre nas a ochiului.

În general, este o problemă minoră, care nu provoacă necazuri; în rare cazuri se poate extinde până când începe să afecteze claritatea vederii. Dacă produce iritații, acestea pot fi tratate cu picături speciale pentru ochi sau cu preparate cu steroizi.

Dacă pata sidefie se întinde spre cornee, având o formă oarecum triunghiulară, atunci poate fi vorba  despre pterigyium (foto) – afecțiune numită popular „ochiul surferului”, deoarece apare mai des la persoane care sunt expuse intens la ultraviolete, precum sportivii menţionați. Pterigyium-ul poate afecta vederea; la nevoie,  poate fi tratat chirugical, sub anestezie locală.

Atât pinguecula, cât şi pterygium sunt afecţiuni destul de comune – văd cazuri în fiecare zi”, spune Shamina Asif.

„Radiațiile ultraviolete sunt unul dintre principalii factori de risc, aşa că e important să purtați ochelari de soare pentru a preveni apariția acestor probleme sau a le împiedica să se agraveze.”

După cum vedeți, ce mâncăm sau nu mâncăm, ce purtăm sau nu purtăm, efortul fizic prea mic ori prea mare pe care îl depunem, toate lasă urme pe chipul nostru şi ne trădează felul de a trăi. Fața ne trădează. Să încercăm să vedem partea bună  a lucrurilor: dacă, privindu-ne fața în oglindă, ața cum obișnuim să facem foarte des,  descifrăm la vreme semnele prevestitoare, putem împiedica apariția unor necazuri mult mai mai mari în viitor.

Sursa: descopera.ro

Citiți și Remedii naturale pentru combaterea acneei.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here