Aleargă la 100 de ani

0
157
Toată lumea cunoaște beneficiile exercițiului fizic asupra sănătății. Dar câți dintre noi practică un sport în mod regulat?
Știm foarte bine că exercițiul fizic prelungește viața. Dar câți dintre noi trecem la fapte?
Avem scuze o mulțime: n-avem timp, suntem obosiți, avem alte responsabilități care nu ne lasă timp și spațiu pentru a ne ocupa de noi.
În realitate, avem și timp și energie, doar să vrem s-o mobilizăm în acest sens.

Un exemplu bun este un bărbat din Marea Britanie, Fauja Singh, care la onorabila vârstă de peste 100 de ani aleargă 16 kilometri zilnic.

Fauja SinghFauja Singh: Pentru mine secretul este să fiu fericit!

Conform Daily.co.uk, Fauja Singh s-a născut pe data de 1 aprilie 1911. Susţine că ziua sa de naştere nu este o păcăleală. Forma fizică în care se află la 100 de ani este cea mai bună dovadă a realităţii vieţii lui. Este deţinătorul recordului mondial la maraton la categoria de vârstă +90 de ani: 5 ore şi 40 de minute – obţinut în 2003 în Toronto. Fauja Singh a dezvăluit câte ceva din misterele care l-au ajutat să ajungă la asemenea performanţe.

“Pentru mine secretul este să fiu fericit, să fac acte de caritate, să rămân sănătos, să gândesc pozitiv şi să mă eliberez de stres. Dacă există ceva ce nu poţi să schimbi, de ce să te îngrijorezi pentru asta? Fii recunoscător pentru tot ceea ce ai şi stai departe de oamenii negativi, zâmbeşte mereu şi continuă să alergi”.

Fauja Singh aleargă în fiecare zi 16 kilometri fără niciun fel de probleme. Pentru a atinge această performanţă Dar numai după ce s-a mutat în Marea Britanie, la vârsta de 50 de ani, a luat sportul în el mănâncă mult curry cu ghimbir şi bea cantităţi mari de ceai.

Fauja Singh, până în prezent, a câştigat cinci maratoane în Londra.

Cu ajutorul lui Harminder, antrenorului său, Singh a început să provoace tot mai mulţi pensionari să participe la curse. Până în prezent a câştigat cinci maratoane în Londra, unul în Toronto şi unul în New York. A promis că nu se va opri aici. S -a înscris deja la cursa de maraton care va avea loc la Edinburgh, în 2012.

Secretul unei vieţi lungi şi sănătoase este lipsa de stres; este foarte important să fii un om mulţumit care zâmbeşte în viaţă. “În ultimii ani, mintea unui bătrân ajunge ca cea a unui copil. Vă povestesc aici de lucruri care mă afectează pe mine. Oamenii bătrâni sunt foarte fericiţi atunci când tinerii le adresează o vorbă. Cea mai mare răsplată şi binecuvântare li se dă celor care îi fac pe oameni fericiţi. Cel mai mare păcat este să-i superi sau să-i răneşti pe semenii tăi. Am fost invitat odată la o adunare de la o universitate şi m-au rugat să le împărtăşesc din experienţa mea tinerilor. Le-am spus că unul din lucrurile pe care le-am învăţat este că, atunci când un bătrân are motive să se enerveze, el nu ar trebui să se supere, ar trebui să fie fericit ca să nu alimenteze energia negativă.

Un bătrân care se agită fiindcă este supărat pe ceva îşi face rău. Apoi le-am povestit că eu merg pe jos şi patru ore pe zi. In acest timp majoritatea bătrânilor stau jos. Picioarele lor sunt obosite, dar şi ale mele obosesc după ce merg atât de mult timp, însă la sfârşitul zilei picioarele mele sunt mai puternice, iar ale lor ajung să fie şi mai slăbite.

Anglia este o ţară dezvoltată, aici oamenii mor fiindcă mănâncă prea mult.

Al treilea lucru despre care am vorbit a fost că pe măsură ce înaintezi în vârstă, trebuie să mănânci mai puţin. De multe ori ne hrănim cu prea mult fiindcă mâncarea este atât de gustoasă, dar la bătrâneţe trebuie să mâncăm mai puţin. Vă spun acum lucruri pe care le-am trăit şi care m-au ajutat să-mi menţin sănătatea. Oamenii sănătoşi pot digera mâncăruri grele, însă un bătrân nu poate fiindcă nu are destulă activitate fizică. Anglia este o ţară dezvoltată, aici oamenii mor fiindcă mănâncă prea mult, în ţările sărace oamenii mor de foame. Mâncarea servită la cantinele din Marea Britanie este mai bună decât cea de la un hotel din India”, povesteşte Fauja Singh.

Cu cât distanța de alergat devine mai mare,cu atât crește probabilitatea unei vieți sănătoase. Gândiți-vă că fiecare pas în plus adaugă o zi la viața dumneavoastră; nu mai menționăm că veți fi sănătos și energic, așa cum v-ați dorit.

Bulai Mihaela

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here