Faxul. Știați că…?

0
187

dv609049Chiar dacă în prezent faxul nu pare a fi în mare vogă, utilitatea acestuia rămâne una esențială pentru multe instituții.

Transmiterea telefonică a unor materiale imprimate scanate (text și/sau imagini) către un alt telefon conectat la o imprimantă sau un alt dispozitiv de ieșire păstrează câteva avantaje. Mai exact în transmisia materialelor sensibile care, dacă sunt trimise pe internet necriptate, pot fi vulnerabile interceptării. În unele țări, deoarece semnătura electronică de pe contracte nu este încă recunoscută de lege, în timp ce contractele trimise prin fax sunt, unitățile fax continuă să se bucure de suport în afaceri. În Japonia faxurile sunt încă folosite foarte des din motive culturale.

Potrivit Agerpres, documentul original este scanat cu un aparat numit fax (sau telecopiator) care procesează conținutul (text și/sau imagini) ca o imagine grafică fixă, convertind-o în format bitmap, apoi transmițând-o prin sistemul de telefonie sub forma de tonuri cu frecvență audio. Faxul receptor interpretează tonurile și reface imaginea imprimând o copie a documentului.

Inventatorul scoțian Alexander Bain a lucrat la tipuri de dispozitive chimice de faxuri mecanice și în anul 1846 a reușit să reproducă semne grafice în experimente de laborator. A primit patentul pe 27 mai 1843 pentru ”Telegraful Electric care Imprimă”. Frederick Bakewell a adus mai multe îmbunătățiri design-ului lui Bain și a prezentat o mașinărie telefax. Pantelegraful a fost inventat de fizicianul italian Giovanni Caselli. Acesta a introdus primul serviciu comercial de telefax între Paris și Lyon în anul 1865, cu 11 ani înainte de inventarea telefonului.

În anul 1881, inventatorul englez Shelford Bidwell a construit fototelegraful scanner. Acesta a fost prima mașinărie telefax care putea scana orice original bidimensional. În jurul anului 1900, fizicianul german Arthur Korn a inventat ”Bildtelegraph”, foarte răspândit în special în Europa continentală, începând cu o transmitere de la Paris la Londra, în 1929, a unei fotografii cu o persoană urmărită. Rivalii acestuia au fost pentru început ”Belinographe” al lui Edouard Belin, iar din anii ’30, ”Hellschreiber” inventat în anul 1929 de germanul Rudolf Hell, un pionier în scanarea și transmiterea mecanică a imaginii.

Inventia teleautografului în anul 1888 de către Elisha Grey a marcat continua dezvoltare în tehnologia faxului, oferind utilizatorilor posibilitatea să trimită semnături peste distanțe lungi, astfel permițând verificarea identificării sau a proprietății pe distanțe lungi.

Ca designer pentru ”Radio Corporation of America”, în anul 1924, Richard H. Ranger a inventat fotoradiograma wireless (fără fir), sau facsimilul radio transoceanic, precursorul faxurilor din zilele noastre. O fotografie a președintelui Calvin Coolidge trimisă de la New York la Londra pe 29 noiembrie 1924 a devenit prima fotografie reprodusă de facsimilul radio transoceanic. Folosirea comercială a produsului lui Ranger a început doi ani mai târziu. Faxul radio este încă folosit și astăzi pentru transmiterea graficelor meteo și informațiilor către navele aflate în larg. De asemenea, în 1924, Herbert E. Ives de la ”AT&T Corporation” a transmis și a reconstruit primul facsimil color, folosind separarea culorilor. În jurul anului 1952, ”Finch Facsimile”, o mașinărie ultramodernă, a fost descrisă în detaliu într-o carte, dar se pare că nu a fost niciodată construită la scară largă. În anii ’60, Armata SUA a transmis prima fotografie prin facsimil satelit de la ”Deal Test Site” la Puerto Rico.

Un punct de reper ar fi anul 1964, când Xerox Corporation a introdus și patentat ceea ce mulți consideră a fi prima versiune comercializată a faxului modern sub numele LDX sau Long Distance Xerography. Acest model a fost înlocuit doi ani mai târziu cu o unitate care a stabilit cu adevărat standardele faxurilor pentru ani ce au urmat. Până la acel moment mașinăriile fax erau foarte costisitoare și erau foarte greu de operat. În anul 1966, Xerox a lansat Magnafax Telecopier, un fax mai mic de 23 de kilograme. Această unitate era cu mult mai ușor de operat și putea fi conectată la orice linie de telefon standard. Această mașinărie era capabilă să transmită un document stil scrisoare în aproximativ șase minute. Primul fax digital cu timpi de transmitere sub un minut a fost dezvoltat de Dacom.

Până la sfârșitul anilor ’70 multe companii din întreaga lume (în special din Japonia) au intrat pe piața faxurilor. În scurt timp, un nou val de faxuri mai compacte, mai rapide și mai eficiente a apărut pe piață. Xerox a continuat să producă și să perfecționeze faxuri ani buni după prima unitate revoluționară, dar mai târziu au combinat faxul cu echipament ”Copier” (Copiatoare) pentru a crea mașinile hibrid multifuncționale pe care le folosim astăzi care copiază, scanează și trasnmit faxuri.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here