Cum tratăm stările febrile

0
254

febraDacă fruntea vă fierbe de la febră puteţi să apelaţi la ibuprofen sau paracetamol pentru a mai scădea temperatura. Dar dacă febra este de 38,5°C sau mai puţin, nu trebuie să vă fie frică să o lăsaţi să dispară de la sine; aveţi febră dintr-un motiv anume – ea intensifică mecanismele de apărare ale organismului. Dacă nu vă simţiţi bine şi vreţi să luaţi măsuri, încercaţi aceste sfaturi pentru a vă răcori. (Nu trebuie să daţi niciodată unui copil cu vârsta sub 16 ani aspirină pentru tratarea febrei, deoarece puteţi declanşa o afecţiune potenţial mortală denumită sindromul Reye.)

Răcoriţi-vă

– Faceţi o baie în apă călduţă. Aceasta vi se va părea destul de rece atunci când aveţi febră, dar vă va ajuta să mai reduceţi temperatura corporală. Nu încercaţi să micşoraţi temperatura aruncându-vă direct în apă rece; organismul va trimite instant sânge la organele interne, modalitatea lui de a se proteja de frig. Interiorul dumneavoastră se va încălzi şi mai tare în loc să se răcească.

– Faceţi-vă o baie cu buretele. Spălarea cu buretele cu apă rece a zonelor foarte calde, cum ar fi zonele axilară şi inghinală, vă va ajuta să reduceţi temperatura pe măsură ce apa se evaporă.

– Atunci când nu faceţi baie, puneţi-vă comprese reci umede pe frunte şi ceafa.

Transpiraţi cât de mult puteţi

– Preparaţi o cană cu ceai de coada-şoricelului. Această plantă vă deschide porii şi declanşează transpiraţia, ajutând la scăderea febrei. Puneţi o linguriţă de plantă într-o cană cu apă fiartă să se infuzeze timp de 10 minute. Lăsaţi să se răcească şi strecuraţi. Beţi o cană sau două până când începeţi să transpiraţi.

– O altă plantă, socul, vă ajută de asemenea să transpiraţi. Socul este bun si pentru alte probleme asociate cu febra şi răcelile, cum ar fi suprapioducţia de mucus. Pentru a prepara un ceai de soc, amestecaţi două linguriţe de plantă într-o cană cu apă fiartă şi lăsaţi să se infuze¬ze timp de 15 minute. Strecuraţi şi beţi de trei ori pe zi atât timp cât durează febra.

– Beţi o cană de ceai de ghimbir cald, care induce de asemenea transpiraţia. Pentru a prepara ceaiul, puneţi 1/2 de linguriţă de rădăcină mărunţită de ghimbir într-o cană cu apă fiartă. Strecuraţi şi beţi.

Ce este în neregulă

 Febra este deseori un semn că organismul luptă cu infecţia. Pe măsură ce leucocitele luptă cu invadatorii microscopici, ele eliberează substanţe care măresc temperatura corpului, făcând mediul mai puţin primitor pentru virusuri şi bacterii. La adulţi, o temperatură de peste 38°C este considerată febră. La copiii mai mari şi la adulţi, o febră de sub 38,5°C nu trebuie să fie tratată neapărat, decât dacă transpiraţia, frisoanele sau ambele provoacă disconfort sever. Dar la bebeluşi şi copiii mici, orice febră ar trebui tratată.

Ar trebui să-mi sun medicul?

Contactaţi-vă medicul dacă aveţi o febră de peste 39,5°C sau temperatura de 38,5°C durează mai mult de trei zile; de asemenea, mergeţi la medic imediat dacă febra este acompaniată de înţepenirea gâtului, dureri puternice de cap sau o erupţie care nu dispare atunci când este presată cu un pahar. Alte simptome care necesită atenţie medicală includ ameţeală puternică, dispnee, arsuri la urinare, dungi roşii în apropierea unei răni, sau sensibilitatea la lumină. Consultaţi-vă medicul dacă febra apare la copiii cu vârsta sub 6 luni.

Poveşti de adormit copiii

Uitaţi vechea vorbă „înfometaţi o febră” pentru a o face să dispară. (De fapt, vorba iniţială era „hrăneşte răceala, previne febra.) Postul vă va slăbi şi mai tare tocmai atunci când trebuie să vă enţineţi puterile. Chiar dacă nu aveţi poftă să mâncaţi, cel puţin încercaţi o supă de pui şi pâine prăjită.

Combateţi focul cu foc

-Adăugaţi la mâncare ardei cayenne atunci când aveţi febră. Unul dintre principalele sale ingrediente este capsaicina, ingredientul picant care se regăseşte şi în ardeii iuţi. Aceasta vă va face să transpiraţi şi va accelera circulaţia sângelui.

Înmuiaţi-vă ciorapii

 -Încercaţi tratamentul cu ciorapii uzi, un remediu popular pentru febră. Pentru început înmuiaţi-vă picioarele în apă caldă. Apoi urne ziţi o pereche de şosete subţiri în apă rece, stoarceţi-le şi puneţi-le în picioare chiar înainte să mergeţi la culcare. Trageţi peste această pereche o alta din lână. Acest remediu ajută la vindecarea febrei atrăgând sângele la picioare, ceea ce duce la accelerarea circulaţiei sanguine. Nu trebuie să încercaţi acest remediu atunci când camera în care dormiţi este răcoroasă.  O altă metodă de a atrage sângele la picioare este să faceţi o baie cu muştar. Într-un lighean suficient de mare pentru picioarele dumneavoastră puneţi două linguriţe de pudră de muştar la fiecare litru de apă şi apoi înmuiaţi-vă picioarele.

Înfăşuraţi-vă în aşternuturi ude

– Un vechi remediu pentru tratarea febrei spune să înmuiaţi un cearşaf în apă rece şi să vă înfăşuraţi în el. Doctorii moderni sfătuiesc să nu se coboare temperatura corporală prea repede, aşa că pentru acest remediu folosiţi apă călduţă în loc de apă rece. Acoperiţi cearşaful ud cu un prosop mare de plajă sau de baie, apoi staţi întins timp de 15 minute. Scoateţi cearşaful când acesta începe să se încălzească.

Hidrataţi-vă bine

– Atunci când aveţi febră, este uşor să vă deshidrataţi. Beţi cel puţn 8-12 pahare de apă pe zi sau suficient încât urina să fie deschisă la culoare. O băutură energizantă pentru sportivi, cum ar fi Gatorade, poate fi de asemenea de ajutor. Nu doar înlocuieşte lichidele pierdute prin deshidratare, dar vă oferă şi minerale.

– Sucul de portocale şi alte sucuri bogate în vitamina C reprezintă o alegere bună pentru că vitamina C vă ajută sistemul imunitar să lupte cu infecţiile.

– Strugurii reci vă hidratează – şi sunt o gustare grozavă.

1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here