REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Felii de somn rece pe salată rusească și Parfait de ciocolată

0
133

Felii de somn rece pe salată rusească și Parfait de ciocolatăMeniul de săptămâna aceasta cuprinde ”Felii de somn rece pe salată rusească” și ”Parfait de ciocolată”, ambele publicate în ”Bufet rece și cofetărie” (1936) de Lucreția Dr. Opreanu, prof. de gospodărie la Liceul ”Regina Maria” Cluj, licențiată în științe.

Felii de somn rece pe salată rusească 

Somnul se spală bine cu apă în care s-a pus oțet și se freacă cu o perie curată, pânăcând s’a înălbit frumos. Îl curățim de piele, carnea o luăm de pe os, o rulăm, și o legăm cu o sfoară curată, cum se leagă șunca.

Între timp, punem într’o tavă, 1 morcov, 1 pătrunjel, 1 țelină, 1 ceapă tăiată în felii, 2 frunze de dafin, 1 linguriță sare, 5-10 boabe de piper și atâta apă cu cât credem că vom putea acoperi peștele. Dăm pe foc să fiarbă.

Când zarzavatul e fiert punem peștele să fiarbă. Când e fiert îl scoatem pe o tavă, deasupra lui punem altă tavă și-l presăm bine. Rece, se taie în felii subțiri.

Salata rusească se prepară la fel cu salata de boeuf, cu deosebirea că nu se pune carne. Aceasta se așază pe farfurie în formă de piramidă, deasupra ei se pun bucățile de pește.

Parfait de ciocolată 

Cantități: 4 gălbenușe, 4 linguri zahăr praf, 3 batoane ciocolată, o jumătate litru smântână pentru frișcă, 1 pahar lapte.

Gălbenușele de ou cu zahărul praf se pun în căzănel și se bat bine cu telul. Se adaugă pe încet laptele fiert dar căldicel. Căzănelul se dă deasupra aburilor dintr’o oală, adăugând necontenit ciocolată rasă și baterea se continuă, pânăcând compoziția s ‘a îngroșat. Se ia depe foc, și se răcește, amestecând mereu ca să se răcească.

Rece, se adaugă smântâna bătută frișcă tare. Compoziția se toarnă în formă udată cu apă și se pune la gheață, așezând un rând de sare, altul de gheață, urmând așa pânăcând am ajuns la suprafața formei. După 2-3 ore răsturnăm și servim.

Sursa: agerpres.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here