Femeile au un stil de viaţă mai nesănătos decât bărbaţii

0
94

femeileFemeile se află cu un pas în urma bărbaților în ceea ce privește sănătatea, arată Raportul Organizației Mondiale a Sănătății intitulat “Femeia și Sănătatea”.

Potrivit preşedintelui Comitetului Naţional pentru Fumat şi Sănătate din Turcia, Prof. Dr. Elif Dagli, femeile suferă de aceleaşi probleme de sănătate ca bărbații, dar, din motive biologice, ele trăiesc mai mult.

Femeile – Stil de viață mai nesănătos decât bărbații

Din punct de vedere general, calitatea vieții la femei este mai scăzută şi ele au un stil de viață mai nesănătos decât bărbații.

Din cauza normelor sociale existente în sferele social-economice de nivel scăzut, femeile şi tinerele sunt supuse umilinţelor sociale, spune Dagli, iar din acest motiv încep să apară probleme de sănătate.

Doar 15% dintre 3,3 miliarde de femei din lume trăiesc în țări cu venituri mari. Restul trăiesc în țări cu venituri medii sau mici.

Citiți și Stilul culinar mediteranean – un mod de viață sănătos.

“Raportul arată că una din trei femei trăiește într-o țară cu venituri mici. Majoritatea femeilor care trăiesc în țări fără putere economică riscă să sufere de boli care pot fi prevenite, de altfel, şi să aibă un trai mai greu”. Potrivit raportului, cauza cea mai importantă a deceselor în rândul femeilor, cu vârste cuprinse între 20-59 de ani, din întreaga lume, este SIDA.

Fumatul – Unul din factorii de risc ușor de prevenit

Pe locul doi se clasează problemele de sănătate apărute în urma nașterilor. Acestea sunt urmate de bolile cardiace şi atacurile cerebrale. Pe locul patru se află fumatul. Numărul femeilor care încep să fumeze crește, iar al bărbaților fumători scade. Fumatul este unul dintre factorii de risc care pot fi cel mai uşor preveniţi. Însă raportul arată că 6% dintre decesele înregistrate în rândul femeilor se datorează fumatului. 42% dintre decese sunt provocate de boli cronice şi 10% de bolile cardiovasculare apărute în urma consumului de țigări. În lume, 71% dintre decesele de cancer la plămâni sunt provocate de fumat.

În anul 2004, 1,5 milioane femei cu vârste de peste 20 de ani au murit. Raportul susţine că în anul 2030 vor exista 2,5 milioane decese din acelaşi motiv şi că 75% dintre acestea vor avea loc în țările cu venituri medii şi mici”, a punctat Dr. Elif Dagli,

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here