Fenomen astronomic rar: Alinierea unuia dintre cei mai strălucitori asteroizi, cu o planetă pitică

0
147

univers-coverUn fenomen astronomic rar va putea fi urmărit începând din noaptea de miercuri spre joi cu ajutorul unui telescop pentru amatori sau pe internet: alinierea unuia dintre cei mai strălucitori asteroizi cunoscuți, Vesta, cu planeta pitică Ceres, în dreptul stelei Spica din constelația Fecioarei, relatează ziarul spaniol ABC.

Informația a fost furnizată de fundația de diseminare a datelor din domeniul astronomiei Slooh, care va transmite fenomenul în direct pe pagina sa web (www.slooh.com), începând din zorii zilei de joi.

Vesta, cu un diametru mediu de 525 de km, este singurul asteroid care poate fi văzut cu ochiul liber, având o culoare mai deschisă decât alții și magnitudine 7. Ceres, catalogat uneori drept asteroid, este un corp ceresc sferic cu un diametru de 950 de km și este posibil să aibă o atmosferă rarefiată, similară unei alte planete pitice, Pluto. Cu magnitudine 8,5, Ceres este mai greu de observat. Iar Spica este cea mai luminoasă stea din constelația Fecioarei.

Cotidianul iberic anunță și un alt fenomen interesant, care va avea loc la 4 iulie și nu se va mai repeta în următorii 200 de ani. La această dată, Pluto se va afla în opoziție cu Soarele. Catalogat, din 2006, ca planetă pitică, Pluto — care este mai mic decât Luna — este dificil de depistat pe bolta cerească, strălucirea lui fiind foarte slabă.

Specialiștii americani speră că multe secrete ale micuței planete vor fi descoperite începând de anul viitor, când sonda spațială New Horizons ar urma să ajungă la Pluto. Conform NASA, acest lucru ar urma să aibă loc în iulie 2015.

Sursa: agerpres.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here