Ferestrele de la locul de muncă ne afectează somnul

0
104

Este biroul tău scăldat în lumina soarelui, sau eşti pitit într-un cubicul umbros? Potrivit unui mic şi nou studiu, ambele situaţii ţi-ar putea afecta somnul nocturn.

birouCercetarea, prezentată la întâlnirea anuală SLEEP 2013 (sleep -somn) arată o asociere între expunerea la lumina zilei la locul de muncă – adică lumina soarelui care trece prin ferestre – şi calitatea somnului nocturn, că şi calitatea fizică a vieţii.

Studiul a inclus 49 de lucrători la birouri care lucrau în tură de zi. Dintre aceşti oameni, 27 lucrau într-un birou fără ferestre, iar 22 lucrau într-un birou cu ferestre. Cercetătorii au adunat informaţii despre calitatea vieţii şi cea a somnului de la toţi participanţii la studiu, şi apoi a utilizat actigrafia pentru a măsură activitatea, somnul şi expunerea la lumina la un mic subgrup de participanţi.

Ei au găsit o asociere între primirea a mai multă lumina solară în birou pe timpul zilei, şi dormitul mai mult noaptea. În special cei care aveau ferestre în birouri au căpătat cu 173% mai multă expunere la lumina decât cei fără ferestre la birouri. Iar cei cu ferestre la birouri au dormit şi cu 46 de minute mai mult în fiecare noapte, comparativ cu cei fără ferestre la birouri.

“Calitatea vieţii şi somnului lucrătorilor din tură de zi pot fi îmbunătăţite prin accentul pus pe expunerea la lumina şi nivelele de iluminare din birourile actuale, că şi prin proiectarea viitoarelor birouri”, a spus într-o declaraţie cercetătorul implicat în studiu, Ivy Cheung, un doctorand de la Northwestern University.

Lucrătorii din birouri s-ar putea să nu fie singurii care să beneficieze de lumina soarelui – un studiu mai vechi din Jurnalul de Cercetări asupra Somnului/Journal of Sleep Research a arătat că expunerea la lumina naturală ar putea ajută bebeluşii să doarmă mai mult – şi mai tăcuţi – de-a lungul nopţii, a raportat Parenting.

Totuşi nu orice lumina este la fel – într-o recentă perspectiva publicată în Nature, profesorul de medicină somnului, dr. Charles A. Czeisler de la Harvard Medical School, a explicat că lumina electrică poate avea un impact negativ asupra ciclurilor somnului natural prin activarea neuronilor de activare generală şi stoparea neuronilor promotori ai somnului.

Sursa: viataverdeviu.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here