Ferice de acela, care, disprețuind cele trecătoare, slujește Celui veșnic

0
91

_DSC9819Îmi voi deschide iarăși gura către tine, Doamne, și nu voi tăcea; voi vorbi către dumnezeul meu, Domnul și împăratul meu, care locuiește în locurile prea înalte: „ O, cât de mare este bunătatea Ta, pe care o păstrezi pentru cei ce se tem de tine!” Și dacă pentru cei ce umblă în frica Ta păstrezi atâta bunătate, cât de mare va fi ea pentru cei ce Te iubesc și din dragoste îți slujesc din toată inima lor? Cu adevărat nespus de mare este fericirea de a Te privi pe Tine, și pe care o dai celor ce te iubesc! Și mi-ai arătat bunătatea dragostei Tale mai ales în faptul că m-ai creat, atunci când eu nu existam; m-ai întors la Tine ca să-Ți slujesc Ție, când eu rătăceam; și mi-ai scris în inimă o dulce poruncă: de a Te iubi pe Tine.

O, izvor al veșnicei iubiri, ce voi putea eu să spun despre Tine? Cum voi putea eu să Te uit pe Tine, care te-ai îndurat și ți-ai adus aminte de mine, chiar atunci când, cufundat în șuvoiul păcatelor, megeam spre pieire? Îndurarea Ta către robul Tău a trecut peste orice margini și ai turnat peste mine harul și dragostea Ta, fără ca eu să fiu vrednic de ele. Cu ce-Ți voi răsplăti pentru un asemenea har? Căci nu oricui îi este dat să renunțe la toate și să părăsească lumea, să-și ia crucea și să-Ți urmeze. Oare, mare lucru voi face eu slujindu-Ți Ție, căruia orice făptură trebuie să-i slujească? Să nu se pară deci lucru mare înaintea mea faptul că-Ți slujesc, ci mai degrabă să mi pară mare și minunat faptul că ești atâta de bun, că primești în slujba Ta pe un netrebnic ca mine și-L numeri printre cei ce te iubesc pe Tine.

Iată al tău este tot ce am și tot cu ce-Ți pot sluji. Numai că eu nu prea Îți slujesc Ție; mai mult tu îmi slujești mie. Iată că cerul și pământul, pe care l-ai făcut ca să fie în slujba omului, sunt gata și împlinesc în fiecare zi tot ce le-ai poruncit. Și aceasta e încă puțin lucru, chiar pe îngeri i-ai rânduit să fie în slujba omului. Și ceea ce le întrece pe toate, este că Tu însuți Te-ai îndurat să slujești omului și ai făgăduit să Te dai lui pe Tine însuți.

Ce-ți voi da eu pentru toate aceste mii și mii de daruri? O, de aș putea să-Ți slujesc în toate zilele vieții mele! O, de aș putea măcar numai o zi să-Ți slujesc cum se cuvine! În adevăr Tu ești vrednic să Ți se slujească, vrednic de toată cinstea și lauda în veci. Tu ești cu adevărat Stăpânul meu, iar eu sunt sărman robul Tău, care am datoria să-Ți slujesc din toate puterile și să nu mă lenevesc niciodată de a lăuda numele Tău. Aceasta o voiesc, aceasta o dorește inima mea; și ceea ce-mi lipsește, îndură-te de mine și împlinește Tu, care ești iubirea veșnică.

Este o mare cinste, o mare laudă, să-Ți Slujesc Ție și, pentru Tine, să disprețuiesc toate. Căci mare har este păstrat celor ce se supun Ție de bunăvoie și intră în slujba Ta sfântă. Vor gusta cele mai dulce mângâieri ale Duhului Sfânt toți aceia care, din dragoste pentru Tine, se vor lepăda de toate desfătările pământești (ale simțurilor). Mare va fi slobozenia duhului acelora care, pentru slava numelui Tău, vor alege mai bucuros să intre pe calea îngustă, care duce la viață decât să meargă pe calea care duce la pierzare, și vor lepăda toată grija lumească.

Este deci o robie aleasă care face pe om cu adevărat slobod și sfânt. Să slujești lui Dumnezeu, să fii robul Lui, o ce robie plăcută și fericită este robia aceasta! Aceasta face pe om plăcut înaintea lui Dumnezeu, la fel cu îngerii, înfricoșat pentru draci și cinstit de toți credincioșii. Aceasta este slujba lui Dumnezeu pe care ar trebui s-o dorim și s-o îmbrățișăm în tot timpul, fiindcă ne face vrednici de binele cel mai înalt și ne câștigă bucurie fără de sfârșit.

Sursa: „Urmând pe Hristos” de Thomas A. Kempis, Tipografia Miron Neagu – Sighișoara, 1944

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here