Fericirea este mai mult decât o stare emoţională. Șase modalităţi de a creşte bucuria de a trăi

0
322

fericireMiliarde de dolari sunt cheltuite anual la nivel mondial pe cărți şi evenimente motivaționale prin care oamenii încearcă să găsească metoda care să îi facă să se simtă mai fericiți. Dar unii cercetători spun că lucrurile nu sunt atât de simple, iar fericirea este mai mult decât o stare emoțională.  Potrivit CNN, citat de Mediafax, decenii de cercetare au arătat că sentimentul de fericire este complex.

Știința a demonstrat faptul că oamenii care sunt fericiți trăiesc mai mult şi sunt mai sănătoși, dar există metode prin care fiecare persoană poate să își îmbunătățească stilul de viață pentru a se simți mai fericită, indiferent de mediul în care trăiește şi de moștenirea genetică.

1. Este nevoie de o schimbare a atitudinii, mai ales în cazul pesimiștilor

Un studiu al Universității Harvard a descoperit nu numai că optimiștii sunt mai fericiți, ci au şi cu 50% mai puține riscuri de a suferi de boli cardiovasculare, infarct sau atac cerebral. O atitudine pozitivă s-ar părea că oferă protecție față de bolile de inimă.

În cazul pesimiștilor, știința spune că sunt mai puțin fericiți şi au un risc de trei ori mai mare de a suferi de probleme cardiovasculare pe măsură ce îmbătrânesc.

Citiți și Fericirea începe cu un zâmbet.

2. Oamenii ar trebui să învețe de la semenii loc care sunt deja fericiți

Potrivit Eurobarometrului Comisiei Europene, Danemarca este pe primul loc, în fiecare an din 1973 încoace, în ceea ce privește nivelul de fericire al locuitorilor. Organizația Națiunilor Unite a plasat, de asemenea, danezii pe primul loc în topul mondial al fericirii.

Speranța de viață ridicată, produsul intern brut mare şi o rată scăzută a corupției ajută la clasificarea vieții în această țară drept fericită. Dar cnn.com relatează că fericirea danezilor are mai mult de-a face cu generozitatea locuitorilor acestei țări, libertatea de care se bucură privind drepturile individuale și sistemul de asistență socială foarte bine pus la punct, potrivit raportului ONU privind fericirea la nivel mondial (U.N. World Happiness Report).

Mai puțină muncă şi mai mult timp pentru sine pare să fie unul dintre factorii importanți în evaluarea stării de fericire. Din nou, Danemarca stă foarte bine la acest capitol, angajații din această țară având foarte puține ore suplimentare. Săptămâna medie de lucru în Danemarca are 33 de ore, cu doar 2% dintre danezi lucrând peste 40 de ore pe săptămână.

În plus, aproape 80% dintre mamele daneze revin la muncă după ce nasc, dar reușesc să mențină un echilibru între timpul petrecut muncind şi cel alături de familie, întâlniri cu prieteni şi participarea la programe şi activități în cadrul unor cluburi comunitare.

3. Experiențele trebuie să ocupe mai mult timp din viață

Danezii petrec mai puțin timp butonându-şi dispozitivele mobile şi acordă mai multă atenție experiențelor personale, creării de amintiri. Studiile au arătat că oamenii care se concentrează mai mult pe “a trăi” experiențe decât pe a avea lucruri au un nivel mai mare al satisfacției, pe o durată mai mai lungă după încheierea evenimentului care a declanșat starea de bine. De asemenea, experiențele trăite în compania altor oameni apropie indivizii unii de alții. Acest fapt contribuie la creșterea sentimentului de fericire.

Relațiile sociale sunt importante în evaluarea gradului de fericire. Singurătatea a fost legată, potrivit studiilor, de grade ridicate de depresie, probleme de sănătate şi stres. Existența cel puțin a unui prieten apropiat poate crește nivelul de fericire, îmbunătățind şi starea de sănătate.

4. Voluntariatul crește încrederea și stima de sine

Încrederea şi stima de sine duc la o creștere a sentimentului de fericire. La această concluzie au ajuns mai multe studii. ONU consideră că rata crescută a voluntariatului în Danemarca este unul dintre motivele pentru care aceasta este cea mai fericită națiune din lume, cu 43% dintre locuitori participând în diverse programe de voluntariat.

5. A dărui este preferabil lui a primi

Un studiu din 2012 a descoperit că a dărui este preferabil lui a primi, în cazul copiilor. Cercetătorii au oferit mai multe dulciuri copiilor din două grupuri. Apoi au cerut unui grup să dea altora darurile lor. Copiii care au împărțit cu alții dulciurile au prezentat semne mai accentuate ale sentimentului de fericire, sugerând că un sacrificiu personal este pozitiv din punct de vedere emoțional.

Citiți și Fericirea e…

6. Râsul – un mijloc de creștere a sentimentului de fericire

Petrecerea unei perioade mai mari de timp râzând indică un nivel mai mare al fericirii. Mai mult decât atât, râsul chiar produce fericire. În timpul râsului, nivelul hormonilor legați de stres scade, iar cel al endorfinei crește. În plus, râsul are efecte benefice şi asupra inimii. Un studiu a arătat că doar 8% dintre pacienții care au fost făcuți să râdă au suferit un al doilea infarct în decurs de un an, comparativ cu 42% în cazul pacienților care nu au râs.

De asemenea, studiile au arătat că organismul nu face diferența între râsul real şi cel exersat, beneficiile pentru sănătate fiind aceleași. Câteva minute pe zi petrecute râzând sunt un mod simplu şi plăcut de a ține organismul în formă.

Ana Grama 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here