Din meditațiile lui Tolstoi: De ce oamenii inculţi sunt mai înţelepţi decât savanţii?

0
167

fericire1907

Ce fericire să simt, cum simt uneori, că nu am altă porni­re în viaţă decât de a îndeplini voia Trimisului. O să mor, şi ce-i cu asta? Cu atât mai bine. Dacă nu eu, L. N., voi îndeplini această voie, o vor îndeplini oamenii care vor înţelege de la mine, prin mine, că viaţa este nu­mai îndeplinirea acestei voi. (15 septembrie)

Ce fericire e viaţa!

Uneori, acum, înaintând mereu spre bă­trâneţe, simt o asemenea fericire, încât îmi pare că nu poa­te exista fericire mai mare. Şi, după un timp, simt o fericire şi mai intensă decât înainte. (15 septembrie)

De ce oamenii inculţi sunt mai înţelepţi decât savanţii?

Pentru că în conştiinţa lor este intactă ordinea firească şi înţeleaptă a importanţei obiectelor, întrebărilor. Falsa şti­inţă aduce cu sine perturbări. (26 septembrie)

Pretenţiile familiei nu pot justifica faptele imorale, la fel cum luarea în antrepriză nu poate justifica socotelile ne­cinstite cu furnizorii. (26 septembrie)

Nevoia e mai folositoare familiei decât luxul. (26 septembrie)

Eu, om bogat, trebuie să-mi educ copiii. Cum să-i îmbrac? Cu ce să-i hrănesc? Ce să-i învăţ? Pentru omul nevoiaş în­trebările astea au un răspuns mai bun decât cel al omu­lui bogat. (26 septembrie)

Din Lev Tolstoi, „despre Dumnezeu şi om” din jurnalul ultimilor ani, Editura Humanitas