Festival de datini și obiceiuri de iarnă la românii din Voivodina

0
106

Casa de cultură ‘Doina’ din localitatea Uzdin (Republica Serbia) a găzduit duminică, sub genericul ‘Fie în veci de veci lăudat’ , ediția a 24-a a festivalului de datini și obiceiuri de iarnă la români.

11Inițiatorul acestuia, președinte al Societății Culturale ‘Tibiscus’, Vasile Barbu, a declarat pentru AGERPRES că manifestarea face parte din programul comunității românești din Voivodina de a conserva și cinsti moștenirea străbunilor, căreia i se datorează păstrarea identității naționale.

‘Pe scena respectivului așezământ de cultură au evoluat corul feminin al Bisericii Ortodoxe Române din Serbia, grupul de cântăreți ai bisericii din localitatea Șopotul Vechi din județul Caraș-Severin, colindători din localitatea Petrovăsâla și ai Uniunii scriitorilor în grai bănățean din Torac, ansamblul coral Uzdâni al Societății culturale Tibiscus și rapsozii Școlii gimnaziale nr. 7 din Arad’, a precizat Barbu.

Potrivit sursei citate, la sfârșitul festivalului Ansamblul de datini românești ‘Gheorghe Lifa’ din Voivodina a prezentat un montaj de obiceiuri autentice întâlnite în zonă specifice sfintei sărbători de iarnă—Nașterea mântuitorului Iisus Hristos.

‘Suntem singura entitate culturală din Serbia interesată să tezaurizeze valorile inestimabile ale minorității românești. Prin această acțiune culturală perpetuăm tradiția și menținem aprinsă flacăra românismului în acest spațiu în care trăiesc peste 40.000 de români’, a afirmat Barbu.

Au participat la eveniment peste 200 de etnici români, aparținând celor aproape 40 de comunități locale românești din Provincia Autonomă Voivodina, Republica Serbia.

 

Sursa: Agerpres

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here