Festivalul de Film Anonimul, la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării, între 9 şi 18 august

0
107

festivalul-anonimul-2013 (1)“Şanţul” de Adrian Silişteanu şi “Vaca finlandeză” de Gheorghe Preda se numără printre scurtmetrajele româneşti din selecţia Festivalului de Film Anonimul, care se va desfăşura între 9 şi 18 august la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării.Acestora li se alătură producţiile româneşti “Pastila fericirii” de Cecilia Felmeri, “Bad Penny” de Andrei Creţulescu, “Waste” de Anton Groves, “Prietenie, baratsag” de Rusu Ionuţ, “Tuns, ras şi frezat” de Bogdan Mureşanu, “Claudiu şi crapii” de Andrei Tănase şi “La mulţi ani!” de Armine Vosganian, informează site-ul oficial al evenimentului.

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]

[fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

La a zecea ediţie aniversară a Festivalului Anonimul, selecţionerul Irina Margareta Nistor a selectat, din peste 400 de înscrieri, 40 scurtmetraje de ficţiune şi 20 de animaţie. Filmelor româneşti din selecţia de scurtmetraj ficţiune li se alătură producţii din Italia, Marea Britanie, Ucraina, Franţa şi Germania.

La categoria scurtmetraj de animaţie figurează şi două filme româneşti: “Uşor poate oricine” de Paul Mureşan şi “2 (Doi)” de Ilinca Šeda. Restul de 18 filme de animaţie provin din ţări precum Franţa, Serbia, Iran, Spania şi Luxemburg.
Primele trei filme din selecţia de lugmetraj a festivalului, realizată de Ludmila Cvikova, sunt “The Major” de Yuri Bykov (Rusia), “My Dog Killer” de Mira Fornay (Slovacia – Cehia) şi “Tall as the Baobab tree” de Jeremy Teicher (Senegal – SUA).

Lungmetrajul “The Grandmaster”, de Wong Kar-wai, va fi proiectat în deschiderea ediţiei a X-a a Festivalului de Film Anonimul. Wong Kar-wai lucrează pentru acest film din nou cu Tony Leung – recompensat cu premiul pentru cel mai bun actor la Cannes, în 2000, pentru rolul său din “In the Mood for Love” – şi cu Ziyi Zhang – nominalizată la Globurile de Aur pentru rolul său din “Memoirs of a Geisha” şi de trei ori nominalizată la premiile BAFTA.

Compozitorul temei principale din “In the Mood for Love”, devenită atât de cunoscută, Shigeru Umebayashi, semnează şi o parte din coloana sonoră a acestui film. “The Grandmaster” a necesitat aproape un deceniu de pregătiri şi trei ani efectivi de producţie.

Proiectat în deschiderea Festivalului de Film de la Berlin 2013, “The Grandmaster” este prezentat în avanpremieră la Anonimul, prin Independenţa Film. Filmul va avea premiera în cinematografele din România în data de 13 septembrie.

Ediţia a X-a a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul este organizată de Fundaţia Anonimul, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Consiliului Judeţean Tulcea, Institutului Cultural Român şi al Televiziunii Române – coproducător.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here