Festivalul de Muzică Veche Bucureşti continuă cu un concert regal: „Rameau – 250”

0
64

festivalA IX-a ediţie a Festivalul de Muzică Veche Bucureşti 2014 a debutat pe 30 octombrie, la Palatul Cotroceni, cu un spectacol regal care l-a sărbătorit pe muzicianul Regelui Soare, Jean Philippe Rameau. Concertul-spectacol excepţional „Rameau – Le Musicien du Roi”, susţinut financiar de ARCUB, în cadrul programul „București 555”, a fost organizat în acest an în care se comemorează 250 de ani de la moartea muzicianului curții regale de la Versailles. 

Muzica lui Jean-Philippe Rameau va răsuna pentru a doua oară în cadrul Festivalului, în concertul „Rameau – 250”, susţinut de clavecinista Raluca Enea în data de 13 noiembrie, la Biserica Anglicană, de la ora 19:00. Clavecinul, „instrumentul nobililor”, va fi prezent într-un program inedit, ales din creaţia de clavecin a compozitorului.

Repertoriul spectacolului cuprinde, în principal, selecţiuni din colecţia „Pièces de Clavecin en Concerts” (1724) şi din opera „Les Indes Galantes” (1735-1736), „Pièces de clavessin avec une methode pour la mechanique des doigts” (1724) şi „Nouvelles Suites de Pièces de clavecin avec des remarques sur les différents genres de musique” (1728).

„Par mes Chants”, recital de voce, teorbă şi chitară barocă

Următorul spectacol, „Par mes Chants”, susţinut de interpretul şi instrumentistul francez Marco Horvat, este un recital de voce, teorbă şi chitară barocă, care va avea loc la Muzeul Național Cotroceni, în data de 19 noiembrie, ora 19:00.

Fascinat de libertatea de a cânta fără a fi constrâns de acomodarea cu ceilalți muzicieni, Marco Horvat prezintă artistul complex, specializat în domeniul muzicii medievale și renascentiste, într-o comunicare perfectă între postura de solist și cea de acompaniator.

Marco Horvat a evoluat ca solist şi instrumentist în aproape toate țările din Europa, în India și America Latină. Şi este unul dintre foarte puținii interpreți contemporani de muzică veche ce a preluat într-adevăr rolul lăutistului cântăreț, așa cum era el cunoscut acum câteva sute de ani.

„Musicas Para la Camara de Isabel de Castilla”, concert renascentist

Ansamblul Cinco Siglos şi soprana Delia Agundez (Spania) vor încheia ediţia acestui an a Festivalului de Muzică Veche Bucureşti cu concertul „Musicas Para la Camara de Isabel de Castilla”.

Spectacolul va avea loc în seara de 21 noiembrie, la Palatul Bragadiru, de la ora 19:00.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here