Festivalul internațional al culturii populare catalane are loc anul acesta la Timișoara

0
82

6Cel mai important eveniment anual pentru promovarea internațională a culturii populare catalane este festivalul Aplec Internacional, care are loc anul acesta în orașul românesc Timișoara, notează cotidianul La Vanguardia.

Organizat de Adifolk (Asociația catalană pentru difuzarea folclorului), festivalul a generat multe așteptări în Timișoara. Aici se știe, arată articolul din La Vanguardia, faptul că în Catalonia, comunitatea românească este, cu cele 100.000 de persoane, una dintre cele mai mari și mai bine integrate. Mulți vor veni la Aplec pentru a afla mai multe despre Catalonia, unde locuiesc rude și prieteni sau de unde au revenit curând și de care le este dor.

Festivalul se desfășoară în perioada 8-10 august și la acesta s-a confirmat deja prezența a 390 de participanți, care formează 18 grupuri artistice diferite, reprezentative pentru întreaga Catalonie, care își plătesc deplasarea, ca să arate ceea ce știu să facă. Potrivit La Vanguardia, este vorba de una dintre cele mai importante manifestări culturale organizate de persoane care provin dintr-o cultură diferită de cea românească. Aproape întregul folclor catalan va fi prezent în oraș, așa cum toate provinciile catalane vor fi reprezentate la Timișoara.

Potrivit La Vanguardia, primăria Timișoarei contribuie cu echivalentul a 80.000 de euro la organizarea festivalului, pentru cazarea artiștilor, infrastructura de care au nevoie aceștia și cheltuielile legate de păstrarea liniștii publice și curățenie. Timișoara a sprijinit Aplec, mai arată cotidianul catalan, pentru a strânge legăturile culturale între catalani și români, precum și pentru a promova destinația turistică Timișoara și candidatura orașului la titlul de capitală culturală europeană în 2021.

Organizatorii festivalului speră să poată profita de acest moment pentru a potența interesul local față de Catalonia și cultura regiunii. România și realitatea sa sunt foarte îndepărtate de stereotipurile care apar des, iar vizitatorii vor avea ocazia să vadă acest lucru, mai relatează La Vanguardia. În cadrul programului oficial, în 7 august va avea loc un concert de muzică barocă la Muzeul de artă din Timișoara, precum și un concurs de pictură pentru copii, cu teme legate de artiști și monumente catalane, o conferință privitoare la cultura și literatura catalane sau organizarea primei slujbe catalano-românești, oficiată în patru limbi — română, maghiară, catalană și germană — la Biserica Millenium din Timișoara. Despre aceasta, La Vanguardia amintește că este unul dintre lăcașele de cult catolice cele mai spectaculoase din Europa de sud-est.

În plus, tot în scopul strângerii relațiilor, La Vanguardia confirmă faptul că Universitatea de Vest din Timișoara ajuns la un acord cu Institutul Ramon Llull pentru limba și cultura catalane pentru organizarea, cât mai curând a unui lectorat de catalană.

Sursa: agerpres.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here