Festivalul Internaţional al Filmului Ecologic

0
96

ecologyProiecţii cinematografice, expoziţie de caricatură, concursuri între elevi. Totul în cadrul Festivalul Internaţional al Filmului Ecologic care are loc la Sânmartin-Băile Felix, Băile 1 Mai. Desfăşurat sub sloganul “Pentru Sănătatea Pământului” anul acesta, Ecofest e mult mai vizibil, datorită contextului. Exploatarea gazelor de şist sau a zăcămintelor de aur de la Roşia Montană sunt teme cât se poate de actuale.

Festivalul reuneşte personalităţi ale filmului ecologist din toată lumea. Invitaţi speciali la eveniment au fost elevii care au participat la concursuri. La eveniment au fost aduse în discuţie şi teme noi cum ar fi « Promovarea României ca destinaţie turistică » , sau lupta împotriva exploatării gazelor de şist şi a exploatărilor prin cianurare.

Lavinia Şandru, directorul festivalului, a declarat : “Sunt tot mai mulţi cei care lucrează la hârtii , le aşează prin fel de fel de sertare, în aşa fel încât exploatarea gazelor de şist prin fracturarea hidraulică să se poată produce sub ochii noştri fără ca noi să ne mai putem împotrivi. Şi atunci e normal ca de fiecare dată când se aude un zvon că ar putea să se întâmple ceva de genul acesta în România să ne mobilizăm prin tot ceea ce ne stă nouă la îndemână pentru ca distrugerrea solului să nu se poată realiza”.

Printre filmele cele mai aşteptate se numără documentarul despre Roşia Montană, dar şi cel privind pericolul pe care îl reprezintă exploatarea gazelor de şist, realizat de Mihai Barbuliceanu.

Mihai Barbuliceanu, realizator film : “suntem în pragul unui dezastru. dezastrul nu se numeşte neapărat gazul de şist, se numesc categorii de solvenţi care fac parte din tehnologia pentru exploatarea gazului de şist şi anume 0, 5 % spun că introduc solvenţi de fracturare, spun că sunt secreţii. S-a descoperit deja şi este analizat că sunt substanţe extrem de toxice”.

Festivalul se desfăşoară până pe 29 septembrie şi e organizat de Iniţiativa Ecologistă Europeană, ProFamilia şi primăria Sînmartin, în parteneriat cu Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Autoritatea Naţională pentru Turism şi Centrul Naţional al Cinematografiei.

Sursa: realitatea.net

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here