Festivalul Internaţional de Film BUZZ CEE ia startul săptămâna viitoare

0
98

Festivalul va difuza peste 60 de filme în competiția oficială

În perioada 2-8 iulie 2018, iubitorii filmului sunt aşteptaţi la Buzău, unde are loc cea de-a treia ediţie a Festivalului Internațional de Film BUZZ CEE, eveniment ce-şi propune să promoveze producții de calitate realizate de regizori din țările din regiunea Europei Centrale și de Sud-Est. Secțiunile din cadrul competiției sunt: lungmetraj, film documentar, scurtmetraj și scurtmetraj studențesc. În acest an, au fost înscrise aproximativ 2000 de filme din 25 de țări, iar festivalul va difuza peste 60 de filme în competiție și proiecții speciale de-a lungul celor șapte zile.

Din lista documentarelor prezente la ediția aceasta a festivalului amintim Revoluţia breakdance”, în regia lui Steve Won, o poveste emoționantă și bine ritmată despre Flying Steps, un grup de breakdance veteran pe scena germană. Cât de greu este să-ți păstrezi și cariera, familia și mobilitatea de B-Boy pentru 20 de ani? Povestea lor de succes ne arată că este posibil, dar deloc ușor.

Voiaj la clasa a III-a”, regizat de rusul Rodion Ismailov, este despre cel mai lung tronson de cale ferată din lume, care unește Moscova de Vladivostok. Din vagoanele de clasa a III-a documentarul extrage personaje și povești, anecdote și amiciții pe care le organizează într-un portret sincer și uman al Rusiei de azi, cu toate contradicțiile și năzuințele, resemnările și fascinațiile cetățeanului de rând.

Documentarul Dacii liberi”, al regizorilor Andrei Gorgan și Monica Lăzurean-Gorgan, are următoarea poveste: locuitorii unui sat dacic, un grup cu convingeri mistice, administratorul sitului UNESCO Sarmisegetuza Regia şi participanţii la Congresele de Dacologie sunt uniți de  pasiunea comună pentru daci, dar despărțiți de perspectivele diferite asupra unui episod istoric care devine tot mai popular în România.

Printre filmele înscrise în competiția de lungmetraj se numără și Secretul fericirii”, o comedie românească regizată de Vlad Zamfirescu, în care într-o seară între prieteni, Toma îşi împinge soţia şi amicul în situaţii mai mult decât absurde, căutând să-i facă să dezvăluie secrete bine păzite. Astfel, cei doi prieteni descoperă că fericirea cuiva este posibilă doar dacă altcineva este nefericit. Pentru că resursele de fericire sunt limitate.

Festivalul se încheie cu proiecţia filmului Dovlatov”, dublu premiat anul acesta la Berlin

Ediția a treia BUZZ CEE se va încheia cu proiecția filmului Dovlatov”, cel mai recent film al regizorului Alexey German Jr, film rusesc dublu premiat anul acesta la Berlin. Pelicula urmărește șase zile din viața renumitului scriitor înzestrat cu un simț al umorului ușor satiric, Sergei Dovlatov, a cărui viziune depășea constrângerile Rusiei Sovietice din anii ’70. Împreună cu poetul și prietenul său, Iosif Brodsky, Dovlatov a luptat pentru menținerea talentului și integrității sale, fiind martor în același timp la suprimarea celorlalți colegi de breaslă de către un sistem puternic, de neclintit, de care vor scăpa ulterior odată cu emigrarea în New York, lăsând în urmă tot ce au construit.

Proiecțiile filmelor din festival vor avea loc la sala Teatrului George Ciprian”, sala Amfiteatru” a Centrului Județean de Cultură și Artă și la Muzeul Județean Buzău.

Alte articole din aceeaşi categorie puteţi citi aici