Festivalul Internațional de Folclor Ceahlăul

0
91

CeahlăulFestivalul Internațional de Folclor Ceahlăul – Cântec, dans, tradiții populare – Zile de voie bună în costume populare internaționale – Participanți din Asia și multe țări europene

În august revine în atenția iubitorilor de muzică populară Festivalul Internațional de Folclor Ceahlăul. Aflat la a XXI-a ediție, evenimentul, desfășurat între 2 și 7 august, va avea ca invitați mai multe ansambluri folclorice din întreaga lume. Au confirmat prezența grupuri reprezentative pentru cultura asiatică, cum sunt cele din Taiwan, și ansambluri folclorice europene. Țări ca Macedonia, Bulgaria, Grecia, Georgia, Serbia, Ucraina, Republica Moldova și România se numără printre invitați. Festivalul s-a deschis joi, 2 august, cu parada portului popular, momente pline de entuziasm pentru locuitorii orașului și pentru participanții care au prezentat costumele. Tradiționala paradă a început la orele 18.00, cu plecare și finiș la Teatrul Tineretului. S-a defilat pe bulevardele municipiului Piatra Neamț, trecând prin punctele unde se află Casa de Cultură, Muzeul de Istorie, Hotel „Ceahlău”. După deschiderea oficială a avut loc un spectacol folcloric introductiv cu formațiile invitate, ce s-a desfășurat în stil maraton.

„ Ceahlăul ni se arată în toată măreția lui, ca un uriaș care și-a ridicat capul deasupra munților ca să admire apusul soarelui” (Vasile Alecsandri)

După cum ne-a obișnuit de la edițiile anterioare, festivalul are un stil itinerant. Și în acest an, ansamblurile care vor lua parte vor oferi spectacole în tot ținutul. Pe lângă publicul din orașul reședință, care va avea ocazia să vadă spectacole de dans, muzică și port popular pe toată durata manifestării, ansamblurile vor susține reprezentații și în Roman, Târgu-Neamț, Bicaz și stațiunea Durău din comuna Ceahlău. Parada portului, muzicii și dansului popular va fi repetată în fiecare localitate unde se vor desfășura spectacole. Iubitorii de folclor se vor delecta cu muzică dansuri tradiționale astfel:

  • Piatra Neamț – 2-7 august
  • Roman – 3 august
  • Târgu Neamț – 4 august
  • Bicaz – 6 august
  • Durău – 5 august

La festival vor fi prezente și două formații ce interpretează în România, dar reprezintă comunități ale minorităților conlocuitoare. Acestea sunt: Ansamblul de dansuri al comunității poloneze din Suceava și Ansamblul Folcloric Tătăresc „Quarasu”.
În cele din urmă, dar nu pe ultimul loc, semnalez participarea grupurilor ce reprezintă România. Cei ce îndrăgesc folclorul autentic vor vedea evoluând pe scena festivalului Ansamblul de cântece și dansuri „Burnasul” din Teleorman. Ansamblul „Floricica de la munte” al Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț este invitat de onoare.
Organizatorii festivalului sunt Consiliul Județean Neamț și Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare”.

Pentru informații la cald accesați pagina de Facebook Events a Festivalului.

Mai multe despre Ceahlău.

Mihaela Mușetescu