Festivalul Internaţional de Teatru pentru Studenţi SPOT, la a opta ediţie

0
89

galeria-manole-350x231Festivalul Internaţional de Teatru pentru Studenţi SPOT, care se desfăşoară între 17 şi 24 noiembrie,  în mai multe locaţii din Carei, a ajuns la a opta ediţie. 

Potrivit organizatorilor, evenimentul din acest an găzduieşte şcoli de teatru din România, Moldova, Serbia, Ungaria, Elveţia şi Marea Britanie. În cele şapte zile ale festivalului SPOT vor avea loc 24 de spectacole de teatru în limbile română, maghiară, germană, engleză şi franceză, trei concerte, două ateliere, o lansare de carte, inaugurarea Bibliotecii SPOT, o conferinţă, se va realiza un performance teatral care implică prezenţa a şapte artişti clujeni şi se va realiza primul film documentar dedicat festivalului.

SPOT prezintă primul spectacol al COMPANIEI SPOT. Acesta este intitulat GALERIA UMANĂ MANOLE. Spectacolul are la bază balada populară “Meşterul Manole” şi diferitele ei variante culte. Proiectul s-a autofinanţat. Echipa este una internaţională, condusă de regizorul australian Kurt Muray, asistat de Iulia Benze, alături de care lucrează cinci actori, de diferite vârste, sosiţi din Satu Mare şi Bucureşti: Ahmed Iosif, Alexandra Saska Sotirov, Cristian But din Satu Mare, alături de Ana Turos şi Larisa Ioana Enache din Bucureşti.

Biblioteca SPOT este un concept care se materializează, anul acesta, printr-o colecţie de cărţi de teatru, obţinute din donaţii şi sponsorizări, care vor fi oferite Bibliotecii Municipale Carei. Scopul este de a asigura un fond de carte de specialitate careienilor interesaţi de arta dramatică, de a le facilita accesul la informaţie şi de a scurta drumul spre aceasta. Totodată, odată cu implementarea acestui concept, începând cu acest an, în cadrul festivalului vor avea loc lansări de carte. Titlul ales pentru 2014 este “Ghid de supravieţuire pentru teatrologi”, un volum colectiv editat de Facultatea de Teatru şi Televiziune Cluj.

În cadrul ediţiei din acest an are loc un atelier de creat instrumente neconvenţionale susţinut de membrii trupei maghiare Bélaműhely Sound Art, înfiinţată în 2007 şi specializată în interpretarea unor compoziţii proprii prin utilizarea unor instrumente fabricate din deşeuri industriale, din obiecte de uz casnic modificate, butoaie, ţevi, componente de biciclete şi calculatoare, tigăi, cutii de carton. Trupa va susţine şi un concert.

SPOT lansează, anul acesta, o sesiune de scurt-metraje, realizate de absolvenţii şcolii de specialitate din Cluj. Ele vor fi găzduite de Teatrul MACONDO, primul şi unicul teatru de cameră al judeţului Satu Mare. Filmele vor fi proiectate zilnic, iar ceea ce face şi mai interesată perzenţa lor în programul SPOT, este faptul că unele dintre ele sunt realizate de artişti careieni.

SPOT şi Teatrul MACONDO propun o premieră absolută în România; un spectacol de teatru dans şi un performance audio-vizual în camera căminului şcolar al Grupului Şcolar “Simion Bărnuţiu” din Carei, alături de o retro-proiecţie analog, în aer liber, urmată de un atelier. Evenimentul e realizat de artişti tineri profesionişti, în plină afirmare: compozitorul şi interpretul Fluidian, actorul Rácz Endre şi artiştii plastici Maria Brudaşcă şi Andrei Mărginean.

SPOT realizează o serie de ateliere teatrale, deschise atât participanţilor la festival cât şi locuitorilor municipiului Carei. În cadrul acestora, patru facilitatori profesionişti cu experienţă  în excluziune socială şi o cunoaştere acumulată de peste patruzeci de ani, în calitate de educatori, regizori, artişti, interpreţi şi dramaturgi, aduc cinci zile de workshop-uri menite să provoace şi să confrunte participanţii cu o anumită evoluţie. Pe un intens plan  personal,  fizic,  psihologic şi emoţional, aceste ateliere sunt concepute pentru a beneficia atât actori cât şi non-actori.

Echipa este formată din Kurt Murray (Australia), Iulia Benze (România, născută la Carei), Naima Dell’ava (Italia) şi George Wielgus (Marea Britanie).

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here