Fibra optică. Știați că…

0
610

pl333579-engergy_saving_cree_10w_led_fiber_optic_lighting_kits_calbe_dia_3_0mm_for_decorationTransmisia datelor prin fibră optică se bazează pe conversia impulsurilor electrice în lumină, reconvertită, la destinație, în impulsuri electrice. Mai subțiri și mai ușoare decât cablurile convenționale din cupru, cele din fibră optică pot transporta o cantitate mare de informație la distanțe apreciabile.

Deși tehnologia laser necesară exista de la începutul anilor ’60, abia în 1970, o echipă de ingineri de la Corning University din Statele Unite, condusă de Robert Maurer a dezvoltat primele fibre optice funcționale. Potențialul fibrelor optice pentru transmiterea de date era cunoscut, dar nu se inventase încă o metodă care să împiedice pierderea impulsurilor luminoase în timpul călătoriei de-a lungul fibrelor.

Maurer și echipa sa au produs, în 1970, un nou tip de fibre optice care păstrau intact, după o călătorie de un kilometru, cel puțin 1 la sută din lumină. Metoda și materialele inventate de Maurer și colaboratorii săi au deschis drumul comercializării fibrelor optice, mai întâi în scopul utilizării pentru servicii de telefonie la distanță, apoi pentru sisteme de telecomunicații legate de computer cum ar fi internetul sau chiar pentru tehnică medicală (endoscopul).

Pe lângă transmisia de date, fibrele optice sunt utilizate cu succes în domeniul artelor decorative, brazii de Crăciun din fibră optică fiind astăzi un accesoriu foarte la modă.

O singură fibră optică, prin care lumina călătorește cu viteza amețitoare de 300.000 de kilometri pe secundă, poate suporta de 65 de ori mai multă informație decât obișnuitele cabluri din cupru. În lume, există, în momentul actual, peste 200 de milioane de kilometri de cabluri din fibră optică.

Sursa: agerpres.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here