File de istorie – Cum avea loc o bătălie pe timpul Ioanei d’Arc?

0
173

istorie2

Cavalerii în armură erau trupele de elită ale Războiului de O Sută de Ani. Înveşmântaţi în zale, cu capetele acoperite de coifuri uriaşe şi purtând scuturi cu blazonul lor heraldic, luptătorii călare cu paloşe, buzdugane şi securi de luptă căutau ocazii de a începe câte un atac devastator asupra unui inamic nepregătit, scrie Reader’s Digest, în “Când, unde & Cum s-a întâmplat. Cele mai dramatice evenimente… şi cum au schimbat ele lumea”.

Principalul inamic al cavalerului era arcaşul. Englezii se bazau cel mai tare pe arc şi săgeţi – o stinghie lungă de circa 1,8 m de tisă sau ulm care trăgea cu săgeţi lungi de 1 m cu vârf de fier, cu suficientă forţă pentru a omorî de la 180 m şi a penetra cea mai tare armură de la 45 m.

Nici o armă nu avea să fie mai eficace până după jumătatea secolului XIX. Un arcaş priceput putea lansa până la zece săgeţi pe minut. De nenumărate ori francezii şi-au văzut atacurile de cavalerie spulberate de arcaşii englezi, care trăgeau de la adăpostul lor de ţăruşi cu vârf de fier înfipţi în pământ ca un arici. Francezii preferau arbaleta, mai precisă şi mai puternică, însă încordată cu un vinci şi neputând să tragă decât o săgeată pe minut.

Armele de foc, folosite pentru prima dată în luptă în timpul asediului de la Metz, în Franţa, în 1324, au fost folosite tot mai mult în timpul Războiului de O Sută de Ani, mai ales în asedii. în Bătălia de la Crecy, din 1346, Edward III avea trei tunuri rudimentare – de-abia nişte butoaie de fier întărite cu cercuri de metal şi construite să proiecteze pietre mari sau bile de metal.

Plasate lângă arcaşi în centrul liniei engleze, bubuitul lor era mesajul unui alt fel de război al viitorului. Francezii însă şi-au dat mai repede seama de potenţialul armelor de foc, înzestrându-şi primii infanteria cu ele.

Folosirea armelor de foc de către francezi avea să contribuie la victoria lor decisivă de la Castillon, în 1453, în ceea ce avea să fie bătălia finală a Războiului de O Sută de Ani.

Contele de Shrewsbury a condus 1.000 de călăreţi englezi într-un atac decisiv împotriva unei poziţii întărite franceze. Tunul francez a provocat mari pagube printre cavalerii descălecaţi, englezii fiind izgoniţi. În ziua următoare, garnizoana engleză de la Castillon s-a predat.

Angelina Petra