File de istorie – De ce a devenit creştin împăratul Constantin?

0
194

constantin-elena

Motivele lui Constantin pentru a se converti la creştinism au fost probabil atât personale, cât şi politice. Prin natura sa el nu era un om al spiritului, fiind mai mult superstiţios decât religios, mai temător în faţa puterii vădite a Dumnezeului creştin decât atins de vreuna din învăţăturile creştine, se arată în Reader’s Digest, “Când, unde & Cum s-a întâmplat. Cele mai dramatice evenimente… şi cum au schimbat ele lumea”.

Împăratul Constantin a dorit să descopere care dintre zeii cunoscuţi era „Divinitatea Su-premă”. Hotărând că aceasta era Dumnezeul creştin, trebuia să-l venereze corect. Numai creştinii ştiau cum să o facă.

Cu toate acestea, Constantin era şi un politician ambiţios, al cărui prim interes era puterea. Sprijinirea unei religii deja bine înrădăcinate era un mijloc de a aduce unitate imeriului său şubrezit.

Mai târziu însă, ataşamentul împăratului faţă de creştinism a părut mai sincer. El a învăţat suficient pentru a ţine o predică de Paşti în care se referea la disputele din doctrina creştină. Pe când trăgea să moară, el şi-a chemat preoţii pentru a-i da botezul îndelung amânat.

Angelina Petra

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here