Aventurile unui prinţ rătăcitor în zorii istoriei Indiei au devenit o perpetuă sursă de inspiraţie pentru una din cele mai vechi religii vii ale omenirii, scrie Reader’s Digest.
(Rama între fraţii şi tovarăşii săi la marginile pitoreşti ale Ayodhyei, după înfrângerea demonului rege Ravana. Elefanţi, căpriori, maimuţe, tigri şi alte creaturi ilustrează strânsa înţelegere între Rama şi prietenii săi din regnul animal)
Cu foarte mult timp în urmă – într-o vreme despre care nu s-a scris, însă a intrat în amintire – s-a născut un prinţ numit Rama. Era primul născut al lui Dasharatha, conducătorul Kosalei, un regat din nordul Indiei. Copil fiind, Rama a ucis un demon monstruos ce teroriza poporul.
Ajuns bărbat, el a câştigat mâna frumoasei prinţese Sita după o întrecere de forţă, încordând – şi apoi rupând – un arc pe care nici un alt bărbat nu-l putuse măcar îndoi.
Îmbinând puterea şi curajul, frumuseţea şi virtutea, Rama a trezit invidia curţii tatălui său. Regele l-a ales drept succesor al său, însă pentru a plăti o datorie de onoare a fost silit să-şi schimbe alegerea în favoarea lui Bharata, fiul unei alte soţii. El i-a poruncit lui Rama să părăsească regatul. Văzând suferinţa tatălui său, Rama şi-a acceptat soarta de bunăvoie.
„Car şi-armăsar şi palate de ambră, Toate-s fum în a femeii viaţă; Mai drag-a bărbatului umbră Pentru iubitoarea soaţă.”
RAMAYANA
Nu se poate şti cu siguranţă dacă Rama a fost sau nu un personaj real. Marele poem epic care îi povesteşte viaţa, Ra-mayana, a fost scris în timpul primului mileniu î.Hh., când India a fost cucerită de mari cete de călăreţi cu piele deschisă la culoare, veniţi din nord — arienii.
Aventurile lui Rama au fost poate ţesute în jurul faptelor vitejeşti ale unui prinţ real care a trăit în nordul Indiei între 1000 şi 700 î.Hh. Unele dintre aventurile sale ocupă un loc la fel de important în istoria religiei hinduse ca istoria invaziilor ariene în istoria Indiei.
Religiile creştină, budistă şi musulmană se bazează pe învăţăturile a trei personaje istorice. Hinduismul nu are o astfel de figură unică şi centrală. Însă gloria lui Rama străluceşte peste toată tradiţia hindusă.
Încercarea vieţii
După ce a părăsit curtea tatălui său, spune legenda, Rama a rătăcit în pădurea fermecată Dandaka. Aici el a reuşit să salveze mai mulţi oameni sfinţi de la năpasta unor spirite răuvoitoare. Acest lucru a provocat mânia păzitorului pădurii, Ravana, un demon cu zece capete, rege al insulei Lanka. Pentru a se răzbuna pe Rama, Ravana a răpit-o pe Sita printr-un vicleşug şi a dus-o în fortăreaţa sa.
Rama nu avea aliaţi, dar virtutea sa era atât de mare încât o armată de urşi şi maimuţe s-a oferit să-l ajute, a construit un pod peste strâmtoarea spre Lanka şi a năvălit în sălaşul lui Ravana. În cele din urmă, Rama l-a învins pe Ravana în luptă corp la corp. Dar Rama şovăia s-o primească înapoi pe Sita, temându-se că virtutea ei fusese întinată în timpul captivităţii, înfruntând suspiciunile sale, Sita a sărit în mijlocul unui rug – dar a supravieţuit focului neatinsă.
( Soţia lui Rama, Sita, se aruncă pe un rug arzând pentru a dovedi că i-a păstrat credinţă lui Rama în timpul captivităţii pe insula Lanka. Zeul focului, Agni, o salvează de la ardere, iar Rama este convins de nevinovăţia ei)
După întoarcerea sa triumfală la Ayod-hya, capitala Kosalei, Rama a fost încoronat cu mare veselie. Dar încercările lui nu luaseră sfârşit. Circulau zvonuri ce puneau la îndoială puritatea Sitei. Prizonier al standardelor sale absolute, Rama a exilat-o pe Sita în pădure, unde a primit protecţia înţeleptului Valmiki şi a dat naştere la doi fii.
Când copiii au crescut, familia a fost pentru scurtă vreme reunită, dar Sita, afirmându-şi nevinovăţia, a cerut pământului să o înghită – ceea ce s-a întâmplat. Rama a renunţat la domnie în favoarea fiilor săi şi s-a ridicat la cer.
24.000 de cuplete cu rimă
Cele 24.000 de cuplete cu rimă ale Ra-mayanei sunt cunoscute oricărui hindus. Epopeea se crede că a fost scrisă în sanscrită – limba clasică a Indiei – de către înţeleptul Valmiki. Tema poemului, virtutea şi curajul asaltate de o serie de încercări şi ispite, ar putea reflecta caracterul unui prinţ arian: cuvântul „aryan” înseamnă în sanscrită „nobil”.
Rama este considerat drept cea de-a şaptea incarnare a zeului hindus Vişnu. El este întruparea cavalerismului, dar totodată o punte de legătură cu divinitatea şi calea către mântuirea personală. Sita, la rândul ei, este idealul feminităţii hinduse – devotată şi castă.
Lakşmana, fratele vitreg şi tovarăşul lui Rama, este modelul de loialitate. Generalul-maimuţă Hanu-man este cinstit ca exemplu de devoţiune totală faţă de un stăpân divin.
Cu circa 1 000 de ani în urmă, hinduşii au început să-l venereze pe Rama într-un cult separat. Acum 500 de ani, el a devenit centrul unui cult religios cunoscut ca bhakti. În secolul XVI, dinastia cuceritoare mogulă a adus India sub stăpânire musulmană.
Reacţia maselor hinduse a fost nu atât politică, cât culturală, ele fiind subjugate de o repovestire măiastră a aventurilor lui Rama făcută de poetul Tulsi Das (1532-1623). Acesta a scris în hindi, limba Indiei nordice şi centrale; alte variante ale Ramayanei au fost compuse în dialectele altor regiuni.
„Hey, Rama!”
Când hinduşii sunt pe moarte, zeitatea pe care o invocă cel mai des în ajutor este Rama; ultimele cuvinte ale lui Gandhi, când s-a prăbuşit sub gloanţele asasine, au fost „Hey, Rama!”, echivalente cu „O, Doamne!”
Când o versiune a Ramayanei a fost difuzată la televizor în anii 1980, 700 de milioane de hinduşi au privit-o fascinaţi în fiecare duminică dimineaţa timp de mai bine de un an.
Ramayana are admiratori în toată Indonezia, unde majoritatea populaţiei este musulmană. Acum două secole, un rege thailandez a poruncit să fie tradusă în limba sa. De atunci, fiecare rege al acestei naţiuni budiste a purtat titlul de „Rama”, pentru a arăta că este conducător de drept.
în 1992, o mulţime de hinduşi a distrus o moschee din Ayodhya, care stătuse din timpul cuceririi mogule pe presupusul loc al naşterii lui Rama. Revoltele care au urmat au costat 1.000 de vieţi şi au ridicat întrebarea dacă secularismul Indiei moderne poate face faţă fervorii hinduismului în ţara în care s-a născut.
Angelina Petra