File de istorie – Secretele manuscriselor de la Marea Moartă

0
202

qumran-008

În primăvara lui 1947, un băiat beduin se căţăra pe stâncile aride de deasupra Mării Moarte, căutând o capră rătăcită. Nimerind peste o grotă, a aruncat o piatră în întuneric şi a fost surprins să audă zgomot de ceramică spartă.

Reuşind să urce înăuntru, a descoperit nişte vase de lut şi suluri de pergament învelite în pânză putrezită. Manuscrisele, în ebraică şi aramaică, erau opera unor austeri esenieni ce trăiau în mănăstirea Qumran, pe ţărmul de la poalele stâncilor.

Potrivit Reader’s Digest, “Când, unde & Cum s-a întâmplat. Cele mai dramatice evenimente… şi cum au schimbat ele lumea”, această comunitate, consacrată unei ramuri ascetice şi monahale a iudaismului, a prosperat între 150 î.Hr. la 68 d.Hr., când a fost distrusă de romani după revolta evreiască din anul 66.

manuscrisele-de-la-marea-moarta

În anii 1950 s-au mai descoperit zece noi peşteri, dându-se la iveală în total 11 suluri de pergament şi fragmente a 600 de manuscrise. Noua lumină pe care acestea au aruncat-o asupra relaţiei dintre iudaism şi creştinismul timpuriu a născut controverse. Chiar dacă atât esenienii, cât şi creştinii credeau în venirea lui Mesia, existau distincţii clare între culte.

Distrugerea Qumranului în anul 68 a fost în mare măsură urmarea identificării esenienilor cu revolta de la 66, în timp ce creştinii din Ierusalim au refuzat cu dispreţ să se revolte – şi deci au supravieţuit.

deadsea

Angelina Petra

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here