Filmul lui Radu Jude “Îmi este indiferent dacă în istorie…”, prezentat în premieră la Festivalul Anonimul

0
104

Filmul lui Radu Jude “Îmi este indiferent dacă în istorie…”, prezentat în premieră la Festivalul Anonimul

Filmul lui Radu Jude “Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, premiat cu Globul de Cristal la Karlovy Vary International Film Festival. Filul va avea premiera naţională la Festivalul de Film Independent Anonimul. Festivalul are loc între 6 şi 12 august, la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării, informează un comunicat al organizatorilor. 

Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari

Pe 7 iulie, “Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” a devenit primul film românesc premiat cu Globul de Cristal la Festivalul Internaţional de la Karlovy Vary, Cehia. Acolo a avut premiera mondială. La acelaşi eveniment, filmul a primit şi premiul Label Europa Cinemas.

“Titlul este un citat, de aceea e pus între ghilimele. Fraza a fost rostită în Consiliul de Miniştri, în vara lui 1941, de către domnul profesor Mihai Antonescu. Deşi nu este o invitaţie la dialog, fraza angajează în mod direct viitorul. Aşa că am hotărât să îi oferim domnului profesor un răspuns, unul cinematografic”, declara Radu Jude.

“Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, cel de-al şaselea lungmetraj regizat de Radu Jude. Filmul va rula în cinematografele din România din 28 septembrie.

Din distribuţie fac parte actorii Ioana Iacob, Alexandru Dabija, Alex Bogdan. Alături de ei pot fi văzuți, Ilinca Manolache, Şerban Pavlu, Ion Rizea. Din dostribuție mai fac parte Claudia Ieremia şi Bogdan Cotleţ.

Cea de-a 15-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul este organizată de Fundaţia Anonimul şi Asociaţia FAMart.

Ana Grama