Final la Festivalul George Enescu

0
70

murray_perahiaDupă 28 de zile de concerte, recitaluri şi evenimente, cel mai important festival din România s-a încheiat sâmbătă seara la Bucureşti.

Aplauze furtunoase au marcat sfârşitul celei de-a XXI-a ediţii a Festivalului “George Enescu”. În ultima zi, spectatorii au avut, din nou, privilegiul unor concerte de excepţie. La Ateneu, celebrul pianist Murray Perahia a susţinut un recital cu lucrări de Bach, Beethoven, Schumann şi Chopin, uluind prin îmbinarea desăvârşită de virtuozitate, inteligenţă şi sensibilitate.

Sonata “Appassionata” a reprezentat un adevărat triumf pentru pianistul silit să facă pauze lungi în cariera concertistică din cauza unor probleme de sănătate la mâna dreaptă.

La Sala Palatului, Royal Philharmonic Orchestra şi dirijorul Cristian Mandeal au făcut dovada măiestriei lor cu programul ce a cuprins “Capriccio pentru vioară” de Enescu şi Simfonia nr. III de Mahler.

Festivalul superlativelor

A fost finalul perfect al unui festival cu adevărat de neuitat. Un festival care a adus la Bucureşti orchestre celebre, precum Royal Concertgebouw Amsterdam, Orchestra Academiei Santa Cecilia, Staatskapelle Berlin sau Saint Martin in the Fields. Un festival care a marcat revenirea pe scenele din România a lui Radu Lupu, unul dintre cei mai mari pianişti ai lumii, care a susţinut trei concerte de neuitat. Ediţia din anul acesta a fost, de altfel, o adevărată înşiruire de virtuozi ai pianului şi viorii, de la Daniel Barenboim şi Maxim Vengerov la Emanuel Ax, Leonidas Kavakos, Vadim Repin şi Hilary Hahn.

Festivalul a prilejuit şi reîntâlnirea cu prieteni fideli ai săi, precum Christian Zacharias sau Jordi Savall, primiţi, ca întotdeauna, cu multă preţuire, ca şi debutul Alexandrei Dariescu, o pianistă în ascensiune.

Premieră în România

În anul Wagner, ediţia a XXI-a a marcat prezentarea, în premieră în România, a tetralogiei “Inelul nibelungului”, timp de patru seri, într-o distribuţie strălucită, alături de Orchestra Radio din Berlin, sub bagheta lui Marek Janowski. Pentru melomani, a fost o lună de neuitat, cu concerte fabuloase vi o atmosferă sub semnul muzicii, cântate şi în aer liber în Piaţa festivalului. O atmosferă a cărei magie va reînvia, sperăm, la ediţia a XXII-a, care va începe, aşa cum au promis organizatorii, pe 29 august 2015.

Sursa: EVZ.ro

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here