Fistic, un simbol al sănătății și bunăstării

0
1172

fisticFisticul a fost inca din cele mai vechi timpuri un simbol al sănătății și bunăstării, deoarece contine elemente nutritive esențiale pentru o sanatate de fier. Fisticul este un arbore de dimensiuni mici, nativ din Asia centrală, din ţări ca Siria, Iran, Turkmenistan, Kirgistan, Turcia, Grecia, Pakistan şi Afghanistan, dar care e cultivat acum la scara largă șiîn Statele Unite și China.Fructul arborelui de fistic este o nucă ce are o valoare culinară deosebită, însă are nevoie de 8-10 ani de la plantare pentru a da primele roade. Există mai multe specii de Pistacia, dar boabele de fistic adevărat (Pistacia vera) se deosebesc de celelalte prin dimensiunea lor (sunt mai mici), prin coaja (este mai putin tare) şi prin aroma puternică de turpentină.Planta poate atinge 10 m înălţime, are frunze lungi şi penate de 10-20 cm lungime. Fisticul se cultivă în livezi, iar arborele are nevoie de 7-10 ani ca să înceapă să producă.

Fisticul, este un fruct bogat în grăsimi sănătoase, ce contribuie la prevenirea instalării diabetului, mai ales a celui de tipul 2, favorizat de obezitate, au constatat cercetătorii spanioli.

Într-un studiu efectuat de aceştia, 54 de persoane cu prediabet, cunoscut şi sub numele de diabet borderline, au urmat o dietă mediteraneană timp de opt luni.

Participanţii la studiu au consumat aceeaşi cantitate de calorii pe perioada cercetării, dar, timp de patru luni, au consumat şi 57 de grame de fistic pe zi.Greutatea acestora nu s-a schimbat, însă rezultatele testelor de sânge au arătat o shimbare înainte şi după consumul de fistic.

Cel mai important, nivelurile de zahăr şi de insulină au scăzut – acesta fiind un indiciu că organismul procesa mai uşor zahărul din alimente.Aproximativ 30 de grame de fistic furnizează 20% din necesarul zilnic de vitamina B6. Aceasta e necesară pentru buna funcționare a sistemului imunitar, în producerea de hemoglobina și sintetizarea neurotransmițătorilor precum serotonina și dopamina. Ajuta la menținerea unor niveluri normale a glicemiei atunci când aportul caloric este scăzut precum și pentru ameliorarea simptomelor ce însoțesc sindromul premenstrual.

Fisticul este de asemenea foarte bogat în acizi graşi mono-saturati cum este acidul oleic, şi e o sursă de antioxidanţi care ajută la scăderea „colesterolului negativ”. Studiile au scos în evidenţă că dieta mediteraneană, bogată în acizi graşi monosaturați ajută la prevenirea bolilor arterelor coronariene şi a infarctului prin favorizarea profilului unui sânge sănătos.

Este o sursă bogată de mulţi compuşi fito-chimici care contribuie la activitatea antioxidantă, cum sunt carotenul, vitamina E şi compuşii polifenolici. Studiile au demonstrat că aceste substanţe ajută organismul să elimine radicalii liberi astfel că suntem mai bine protejaţi împotriva bolilor şi a cancerului sau infecţiilor.

O sursă excelentă de vitamina E, conţinând aprox 23 gr/100 gr şi bogat în special în gamma tocopherol; Vitamina E este un puternic antioxidant solubil gras, necesar pentru menţinerea membranei mucoase la nivel celular şi a pileii, protejând-o de acţiunea radicalilor liberi.

Fisticul conţine mai multe complexe de vitamina B cum este riboflavin, niacina, thiamina, acidul pantothenic, vitamina B-6, şi acid folic.

Conţine multe minerale cum sunt potasiu, mangan, cupru şi magneziu, calciu, zinc, fier şi seleniu.

Uleiul de fistic este un emolient excelent, ajutând la hidratatrea pielii. Este folosit în gătit şi ca un ulei de bază sau de transmitere (carrier or base oil) în medicină tradiţională, aromaterapie, şi industria cosmetică sau farmaceutică.

Sursa:  decostyle.mayra.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here