Fiți blânzi!

0
153
blanziBlândețea transformă orice învinuire neîntemeiată în arvună a fericirii viitoare. (VI,996)

Fiți blânzi! Și de la Domnul cereți întotdeauna acest dar. Cu el nu veți simți nicio durere. Veți primi totul ca pe ceva îmbucurător și prielnic. Aici puterea lui Dumnezeu constă în mersul pașnic pe calea acestei vieți, care aproape întotdeauna este strâmbă. (VIII, 1317)

Fiți blânzi! Pe oricine vine sau oricine întâlnim trebuie să-l primim ca pe trimisul lui Dumnezeu. Prima întrebare ți-o vei pune înlăuntru: ce voiește Domnul să fac cu sau pentru această persoană? Pe toți să-i primiți ca pe chipul lui Dumnezeu, cu cinste, și să vă doriți să le faceți bine. (VIII, 1458)

Dacă începeți să-I faceți pe plac lui Dumnezeu, trebuie, în primul rând, pe toți să-i primiți în liniște și să-i răbdați cu blândețe, iar în al dilea rând, să știți să vă purtați și să lucrați. Primul lucru este ușor – strângi din dinți și taci, dar al doilea este foarte greu, mai ales pentru că duhul neliniștit izbucnește imediat în afară și prin cuvânt, și prin faptă, și prin gest, și prin expresia feței tot strică această împrejurare, precum voi înșivă vedeți.

Dar căpătați experiență, binevoiți să învățați, știința este simplă, însă greu de memorat. Anume: în situațiile neplăcute care nasc sentimente neplăcute față de ceilalți, nu trebuie nici să vorbiți, nici să lucrați. Trebuie să vă liniștiți dinainte și să scoateți cu totul din inimă neplăcerea ca nici urmă din ea să nu rămână. Fiți blânzi! Atunci și vorba și fapta vor merge bine. Atunci puteți să vorbiți și aspru, chiar și mustrător, și vorba să nu aibă efect rău: căci duhul din ea nu este supărător, ci pașnic și drăgăstos. (VIII; 1459)

„Sfaturi înțelepte” – Sf. Teofan Zăvorâtul

Jurnal Spiritual

V-ar putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here