Flavius Buzilă, Trupa Hara: “Am întâlnit români foarte patrioţi în SUA”

0
177

FLAVIUS-BUZILA-HARA-300x225Flavius Buzilă, Trupa Hara: “Am întâlnit români foarte patrioţi în SUA”.

Aflat pentru prima oară în America, în spectacol cu Trupa Hara, Flavius Buzilă ne-a vorbit despre experienţa trăită la Festivalul “Origini Româneşti” din Chicago. De asemenea, ne-a vorbit şi despre intenţia sa de a se întoarce în America şi de-a organiza un turneu pentru românii de acolo.

 

Reporter: Cum vi s-a părut experienţa de la Romanian Heritage Festival? Cum aţi fost primiţi de românii din SUA?

Flavius Buzilă: Suntem foarte impresionaţi! Am fost primiţi cu entuziasm, căldura şi multă ospitatlitate!

Rep.: Organizarea a fost mulţumitoare?

F. B.: Intenţiile organizatorilor au fost bune dar din păcate am constatat lipsa profesioniştilor în domeniu. Au fost mai multe scăpari cu sunetul, cazarea, coordonarea la faţa locului. Noi ne-am implicat puternic şi datorită energiei speciale degajate de public la showul nostru, totul a ieşit bine!

Rep.: Spectatorii cunoşteau cântecele voastre? Aţi avut un repertoriu special pentru acest festival?

F. B.: Am pregătit un show special pentru acest eveniment, un amestec dinamic cu multe dintre piesele noastre lansate în cei 13 ani de existenţă dar şi câteva cântece preluate din folclorul românesc şi cântate în stilul nostrum. Oamenii au cântat cu noi de la prima până la ultima piesă iar noul single TOTAYA YE a făcut furori,chiar dacă pentru mulţi a fost o primă audiţie!

Rep.: Aţi fost pentru prima oară în SUA? V-aţi mai întoarce acolo pentru o serie de concerte?

F. B.: A fost prima oară şi am rămas impresionaţi. Reacţia euforică a publicului a fost dublată de frumuseţea oraşului Chicago, un amestec foarte interesant de elemente europene şi simboluri clasice americane care îi dau foarte mult farmec! Ne vom întoarce cu siguranţă. Ne-am făcut prieteni şi, la insistenţele publicului, am decis să organizăm un turneu mai mare în toamnă, când vom concerta atât în Chicago, cât şi la New York, Los Angeles, Washington, Phoenix şi Houston!

Rep: Credeţi că românii plecaţi în afară graniţelor pot duce mai departe cu mândrie tradiţiile româneşti?

F. B.: Am întâlnit români foarte patrioţi şi români care nu mai vroiau să ştie de România sau de tradiţiile ei. Dar am văzut că marea majoritate nu se pot rupe de rădăcini, acolo, peste ocean, se simt mai români decât în ţară: urmăresc toate ştirile, comentează, se implică, strâng ajutoare pentru victimele inundaţiilor, se ceartă cu consulatul pentru ca nu se implică destul, se strâng împreună la sărbătorile româneşti. Un băiat pasionat de sport imi spunea: “Eu ţin cu echipa SUA în toate confruntările internaţionale atâta timp cât nu joacă împotriva României, iar când joacă România, toţi suntem în tribuna tricoloră! Am fost foarte dezamagiţi că jucătorii echipei naţionale nu ştiau imnul ţării aşa cum îl ştim noi!”

Rep.: V-aţi stabili definitiv în SUA? Poate veţi cânta şi country…

F. B.: Nu se ştie niciodată! Deocamdată cântăm “country” românesc (râde) şi ne bucurăm că place şi americanilor!

Rep.: Revenind la d’ale noastre, ce surprize pregătiţi fanilor pe viitor? Lucraţi la ceva nou?

F. B.: Da, inspiraţi de experienţa americană şi de reacţiile foarte pozitive ale spectatorilor nevorbitori de limbă română, la piesa noastră cea nouă- TOTAYA YE -am decis să facem o variantă în spaniolă şi engleză a piesei, special pentru piaţa americană! Ea va fi lansată înaintea turneului din toamnă!

Rep.: Toată viaţa am avut o curiozitate: ce înseamnă Muro shavo? De unde va venit ideea unei asemenea piese deosebit de frumoasă?

F. B.: Înseamnă “băiatul meu” în limba romani. În 2006 am lansat nu doar o piesă, ci un întreg proiect bazat pe interferenţele folclorice dintre români şi etniile conlocuitoare, l-am numit INTERETNIK. Muro Shavo a avut un succes incredibil, dar a stârnit şi multe controverse. Asta a fost şi ideea: să provocăm mentalităţile românilor, să scuturam prejudecaţile, să cunoaştem mai bine condiţiile de viaţă ale ţiganilor, să facem diferenţa dintre un om valoros şi un infractor, ţinând cont de faptele fiecăruia şi nu de etnie sau culoarea pielii. Implicarea noastră a fost atât de mare că şi astăzi mai sunt oameni care cred ca eu sunt ţigan.

Rep.: Care este ce mai profundă dorinţă a ta?

F. B.: Să îmi urmez mereu visul şi să îi ajut şi pe cei dragi să o facă. Cred că ăsta e cel mai valoros lucru pe care îl pot transmite fetiţei mele, Maria.

Rep.: Alături de care cântăreţ american de vezi făcând un duet?

F. B.: Mi-ar plăcea să cânt o piesă sensibilă, alături de Jewel.

Rep.: În încheiere, un cuvânt special pentru toţii românii din SUA?

F. B.: Le mulţumim mult celor din Chicago pentru ceea ce am trăit acolo, suntem foarte nerebdători să revenim şi să continuăm “visul românesc” în SUA, oriunde va fi bucuria de a-l primi!

Sursa Mesagerul Romanesc Portland

 

V-ar putea interesa şi aceste articole