Vitamina E din floarea-soarelui – Prietena tinereții și a frumuseții

0
465

floarea-soareluiFloarea-soarelui – Prezentarea și compoziția plantei – Ulei rafinat vs. ulei obținut prin presare la rece – Preparate din floarea-soarelui – Pulberea și decoctul din rădăcină – Semințe – Proprietățile terapeutice ale uleiului – Utilizări tradiționale

Floarea-soarelui – Prezentare generală

Floarea-soarelui (Helianthus annuus) este o plantă erbacee cu tulpină înaltă cu perișori. Inflorescența sa este mare, galbenă, îndreptată către soare. Este cultivată pe scară largă datorită uleiului care se obține din semințe. O sămânță (fruct) conține aproximativ 55% ulei bogat în proteine brute. Componentele utilizate în scop terapeutic sunt florile ligulate, dispuse marginal, calatidiile cu dezvoltare incompletă, frunzele și rădăcinile. Toate se recoltează când planta este la început de înflorire, exceptând rădăcina.

Florile ligulate marginale conțin ulei volatil, antociane, xantofilă, colină, quercetină, betaină, saponine. Calatidiul are în componență taninuri, rășini și pectină. Semințele au în compoziție ulei gras, glucide, taninuri, carotenoide, acizi grași nesaturați, acizi esențiali (proteine), acizi organici, lecitină, vitamina E. În frunze s-au identificat caroten și substanțe rășinoase (acestea le fac lipicioase la pipăit).

Ulei rafinat vs. ulei obținut prin presare la rece

Uleiul de floarea-soarelui, aliment ce a provocat și încă naște multe controverse, are în compoziție lecitină, vitaminele D, E, F, K, fosfatide, caroten, gliceride ale acizilor oleic, linoleic, arahidonic, palmitic, stearic. În plus, conține acizi grași liberi și derivați ai sitosterolului. Uleiul de floarea-soarelui obținut prin presarea la rece este un produs sănătos. Consumat în doze limitate, el nu este dăunător, statisticile o confirmă. Uleiurile rafinate și extrarafinate se îndepărtează cu mult de produsul natural. De aceea, ele trebuie folosite cu moderație, până la deloc. În exces, accentuează suferința cauzată de afecțiunile gastrice, cardiovasculare, hepatice, biliare etc.. Deși are un renume prost, trebuie să știți că uleiul de floarea-soarelui nu conține foarte multe grăsimi nesaturate (nesănătoase). Varianta cea mai sănătoasă este consumarea lui ca atare, nu preparat termic.

Tinctura de petale tratează afecțiunile respiratorii

Bronșita, amigdalita, faringita și multe alte boli respiratorii pot fi ameliorate sau tratate cu ajutorul florii-soarelui. Pentru acestea se utilizează tinctură de petale. Se ia o linguriță de tinctură diluată cu apă. Se urmează o cură de trei săptămâni. Tinctura de petale este eficientă și pentru prevenție. Inflorescența plantei conține pectine, substanțe care reglează digestia. Are acțiune favorabilă în reglarea microflorei intestinale și a tractului gastrointestinal. Este utilizată și în caz de enterocolită.

Pulberea de rădăcină

Rădăcina se recoltează toamna și se usucă. Se folosesc doar părțile mai groase. Pulberea de rădăcină, luată înaintea celor trei mese principale, tratează constipația. Rădăcina se întrebuințează și pentru dizolvarea depunerilor de săruri nesolubile de calciu pe articulații și pe coloana vertebrală cervicală. Se urmează o cură de cel puțin o lună cu decoct obținut din rădăcină zdrobită.

  • Decoct din rădăcină de floarea-soarelui: Se ia un pahar de rădăcină. Se adaugă în 3 litri de apă. Se fierbe 2 minute. Această cantitate se împarte pe 2-3 zile. În timpul curei este bine să consumăm mâncăruri cu foarte puțină sare spre deloc. De-abia după două săptămâni se văd rezultatele. Nu se oprește, ci se continuă până când urina devine limpede.

Semințele de floarea-soarelui

Semințele de floarea-soarelui conțin Vitamina B1 care ajută în producerea de acizi nucleici prin activarea enzimelor celulare. Acizii nucleici stau la baza formării ADN-ului uman. Vitamina E sau prietena frumuseții și a tinereții intră în compoziția acestor semințe. Vitamina E întârzie apariția ridurilor, dă strălucire pielii, îmbunătățește circulația sanguină, oxigenează sângele, reglează tensiunea arterială, protejează celulele de atacul radicalilor liberi.

Atenție! Calitățile nutritive ale semințelor de floarea-soarelui se păstrează doar dacă sunt consumate crude. Sunt suficiente 50 g pe zi.

Semințele conțin și minerale esențiale, cum sunt magneziul, seleniul, zincul. Magneziul ajută la prevenirea migrenelor. Seleniul reface celulele și stopează înmulțirea celulelor canceroase. Un pumn de semințe crude pe zi asigură circa 30% din necesarul zilnic de seleniu. Zincul întărește sistemul imunitar, crescând numărul celulelor albe care înfruntă virusurile și ne protejează de acțiunea bacteriilor.

Semințele de floarea-soarelui pot fi consumate și încolțite. Acești germeni ajută la menținerea echilibrului acido-alcalin în organism și stimulează funcționarea pozitivă a sistemului nervos. De asemenea, încetinesc procesul de îmbătrânire, îmbunătățesc acuitatea vizuală și ajută la păstrarea îndelungată a simțului mirosului.

Uleiul din semințe de floarea-soarelui – Proprietăți terapeutice

Uleiul din semințe de floarea-soarelui are multiple utilizări terapeutice. El este indicat în tratarea problemelor endocrine, în degenerescența grasă a ficatului, în astm bronșic, în hipercolesterolemie sau arterioscleroză. Are proprietăți colagoge, indicate în hepatită, litiază biliară, colecistită. Este recomandat în constipație, trei lingurițe pe zi constituind un bun laxativ. Este folosit în tratarea afecțiunilor cutanate, de tipul eczemelor, acneei, furunculozelor, plăgilor, rănilor, seboreei, arsurilor. Este bun pentru îngrijirea tenului, fiind, cum am mai precizat, bogat în vitamina E.

Pentru detoxifierea cavității bucale este recomandată o gargară cu ulei din această plantă. Gargara este un remediu practicat de medicina tradițională chineză mai ales pentru menținerea unor gingii sănătoase și pentru curățarea limbii. Procedeul se urmează dimineața.

Vitamina F este sursa de acizi grași nesaturați a organismului. Ea reglează mecanismul endocrin și al ovulației. Lipsa ei din corp provoacă eczeme, migrene, tulburări menstruale. Semințele mai conțin gliceride ale acizilor nesaturați oleic și linoleic și gliceride ale acizilor stearic, palmitic, arahidonic, lignoceric. Acidul linoleic este cel mai important Omega-3, cu impact asupra nivelului colesterolului. De asemenea, acest compus ajută la formarea țesutului nervos, la creștere, inclusiv cea a unghiilor și părului și la refacerea pielii.

Utilizări tradiționale

„Extractul alcoolic din floare se folosea împotriva malariei, iar tinctura împotriva bolilor de plămâni. Uleiul se folosea în profilaxia bolilor infecțioase ale colonului, precum dizenteria, sau pentru vindecarea rănilor. Uleiul se mai folosea pentru plămădirea unor plante, pentru prepararea de unguente și linimente. Ceaiul din capitulele florale se bea și se udau tâmplele și creștetul capului împotriva durerilor de cap și amețelilor. Ceaiul era bun contra tusei, a răgușelii, a pojarului și a altor boli eruptice. Florile se foloseau în băi de abur contra durerilor de cap. Semințele se întrebuințau pentru afumături, la combaterea durerilor de urechi sau împotriva insolației. Uleiul călduț se turna în urechi pentru ameliorarea durerilor. În asociere cu dumbăț sau cu lemnul-Domnului și buruieni-de ras se folosea împotriva frigurilor (decoct).” (Gheorghe Grigore)

Floarea-soarelui poartă în popor și următoarele denumiri: răsărită, ochiul-soarelui, rujă, ruja-soarelui, rumăniță-mare, sora-soarelui, soreancă, sorină, patonea, ierboaie, rujă-de-câmp, rujă-de-soare.

Sănătate vă doresc! Doamne ajută!

Vă invit să citiți și Plante medicinale pentru detoxifiere – Pirul.

Mihaela Mușetescu