Garoafele. Știați că…

0
545

garoafeGaroafele. Știați că…

Știați că…Originare din zona mediteraneeană, garoafele sunt  cunoscute încă de acum 2.000 de ani?

Potrivit unei legende creștine, garoafele au apărut din lacrimile fecioarei Maria, atunci când Iisus își ducea crucea către locul în care a fost răstignit.

De aceea și garoafele roz au căpătat o semnificație solemnă, devenind simbolul dragostei de mamă. În 1907, garoafa a fost aleasa, în SUA, emblema zilei Mamei, acum sărbătorită de americani și canadieni în a doua duminică din luna mai.

Garoafa este o plantă înaltă de cca. 60 cm, cultivată cu mii de ani în urmă atât în Asia, cât și în Europa este cunoscută cu denumirea științifică Dianthus caryophyllus.

Această plantă perenă erbacee are un colorit roz în forma sa sălbatică și frunzele liniar-lanceolate cum sunt cele ale ierbii. Soiurile de garoafe obținute în scop comercial au florile în nuanțe de culori diferite, care variază de la galben la violet, de la alb la verde, la care se adaugă și formele cu dungulițe. Mai mult decât atât, specialiștii au reușit să obțină nuanțe deosebite de albastru și violet.

Florile de garoafe-de-grădină sunt foarte frumoase, sunt ușor parfumate și înfloresc mai ales primăvara. Încă din cele mai vechi timpuri garoafele simbolizau respectul profund și puternic, iar în anumite țări sunt florile ce se oferă pentru a sărbători ziua de 8 Martie.

Garoafa-de-grădină, Dianthus caryophyllus

Această plantă necesită un sol foarte bine drenat, ușor alcalin, în mare parte nisipos. Primăvara pentru a înflori trebuie udată cu atenție, în mod regulat, astfel încât să nu fie afectată de secetă atunci, când solul este uscat. Garoafa poate fi înmulțită prin semințe sau butași. Când se optează pentru înmulţirea prin semințe trebuie să se aștepte câte 7-9 luni până ce garoafa astfel obținută să aibă flori. În cel de-al doilea caz când garoafa se înmulțește prin butași trebuie tăiată tulpina chiar sub nod.

Rămurelele se împart în porțiuni, fiecare trebuie să aibă 2-3 noduri, apoi se îngroapă fiecare în pământ într-o zonă ferită de soare, umbrită și lăsate să dea primii muguri.

Din punct de vedere medicinal, petalele de garoafă puse în vin au efect în calmarea nervilor.

De asemenea florile sunt folosite la decorarea salatelor și la aromatizarea marmeladelor, vinului și oțetului. În rest sunt flori care pot fi utilizate întotdeauna la realizarea de decorațiuni și buchete, deoarece sunt foarte rezistente.

Garoafa-de-grădină este o plantă foarte populară în toată Europa unde se cultivă intensiv.

Cu ajutorul uleiului de garoafe mai pot fi potolite durerile de dinți chinuitoare. Se pun câteva picături pe două tampoane de vată. Unul se apasă pe dintele dureros, iar celălalt se introduce în urechea aflată pe aceeași parte cu dintele. Durerea trece fulgerător.

Uleiul de garoafe se obține astfel:

Se umple o sticluță cu flori și frunze de garoafe. Se toarnă deasupra ulei de floarea-soarelui sau de măsline, până se acoperă plantele. Se lasă la soare 15 zile sau mai mult, apoi se strecoară. Se păstrează în sticluțe, la loc răcoros.

 

Sursa: farmaciadomnului.bloV

V-ar putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here