Foloseşte-ţi clipele de răgaz-John Erskine

0
286

John Erskine, binecunoscutul scriitor şi predicator, spunea că cea mai preţioasă lecţie din viaţa sa a învăţat-o când avea vârsta de 14 ani.

Profesorul de pian l-a întrebat cât timp exersa în fiecare zi. El a răspuns că stătea cam un ceas sau mai mult.

„O, nu aşa!”, i-a atras atenţia îndrumătorul.

„Când vei fi mai mare n-o să mai ai parte de răstimpuri atât de lungi. Fă-ţi exerciţiile timp de câteva minute, ori de câte ori le poţi avea la dispoziţie – 5 sau 10 înainte de şcoală şi câteva după masă sau între treburile casnice. Răspândeşte-le de-a lungul zilei, şi astfel muzica va deveni parte a vieţii tale.”

Mai târziu Erskine spunea că a aplicat principiul cu pricina şi scrisului său, elaborându-şi celebra lucrare Viaţa particulară a Elenei din Troia aproape în întregime în tramvai, pe când facea naveta între casă şi universitate.

Unii dintre oamenii cei mai ocupaţi reuşesc să citească destul de mult fiindcă au întotdeauna la îndemână o carte sau o revistă atunci când au de aşteptat.

Un om s-a dus într-o zi la o frizerie şi s-a mirat aflând că frizerul putea vorbi perfect limba spaniolă.

„Când aţi învăţat să vorbiţi limba aceasta atât de bine?” a întrebat el.

„Păi eu însumi am predat spaniola chiar aici, între două tunsori”, a răspuns frizerul.

Un mecanic de întreţinere grec, pe nume Nicolae Hristofilos, era interesat de ştiinţa modernă. Zilnic, după lucru, înainte de a se aşeza la cină, dedica un ceas citirii cărţilor de fizică nucleară. Pe măsură ce pricepea tot mai limpede subiectul, îi ve­neau idei.

În 1948 el a alcătuit un proiect pentru un accelerator de particule pe care-l socotea a fi mai ieftin şi mai puternic decât oricare dintre cele existente. Apoi şi-a trimis schiţele la Comisia pentru Energie Atomică a Statelor Unite, pentru testare.

Proiectul a funcţionat aşa de bine, încât Statele Unite au economisit 70 de milioane de dolari.

Hristofilos a primit două premii: 10.000 de dolari în bani şi un post la La­boratorul Nuclear al Universităţii California.

„Nu-mi spune că nu ai vreme să te rogi!”, zicea un vestit episcop. „Roagă-te când îţi lustruieşti pantofii.”

Cineva scria:
Agoniseşte clipa chiar când fuge,
Cu ce e veşnic orice ceas umplând;
Viaţa de sus, când cea de-aici se duce,
E roada vieţuirii pe pământ

Vitamine duhovnicești pentru întărirea sufletului. Zi de zi cu Hristos de-a lungul anului bisericesc, Anthony M. Coniaris

Jurnal Spiritual

Puteti accesa:https://jurnalspiritual.eu/alfabetul-iubirii-integrarea-ca-proces-de-transformare-a-omului-si-a-societatii/