Folosul și paguba cuvântului

Limba mic mădular este, dar cu mari lucruri se fălește. (Iacov 3, 5)

0
205

Limba mic mădular este, dar cu mari lucruri se fălește. (Iacov 3, 5)

folosLimba- Într-adevăr, cât bine poate face câteodată un singur cuvânt spus la vreme, bine gândit, pornit din inimă, rodul unui simțământ bun, al unui gând înalt! Pe de altă parte, cât rău de neînchipuit poate face un cuvânt spus cu răutate, usturător! Cu câtă asprime trebuie să ținem din ce spune limba acest „mic mădular”.

Limba este un organ care poate răni ușor

Majoritatea oamenilor privesc cu prea mare ușurătate cuvântul care le iese din gură, spus cu limba. De foarte multe ori, din dorința de a sclipi prin inteligență, ei sunt gata să denatureze adevărul și să spună lucruri care pot face un mare rău, spuse cu acest mic organ, limba. Și întrucât nu mai putem opri lucrarea cuvântului deja rostit, stigmatizează deja pe cineva, poate pe nedrept.

Să ne străduim, așadar, să ținem minte asta întotdeauna și să repetăm cât mai des în inima noastră: Pune, Doamne, pază gurii mele! Totodată, nu ne lăsa, Doamne, să ne abținem de la cuvântul ce trebuie rostit în apărarea adevărului sau pentru îmbărbătarea și mângâierea aproapelui! Să nu ne lipsim aproapele de acest ajutor dintr-o falsă rușine ori dintr-o sfială nelalocul ei.

„Fiecare zi, un dar al lui Dumnezeu” – Ed. Cartea Ortodoxă

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here