Forme necunoscute de viaţă, posibil cele mai vechi de pe Terra, sub gheaţa Antarcticii?

0
263

antarcticaUn grup de oameni de ştiinţă de la British Antarctic Survey a făcut o descoperire uimitoare sub stratul de gheaţă dintr-un lac subglaciar din Antarctica. De aproape o sută de mii de ani, într-un mediu rece şi întunecat, acolo există forme de viaţă.

Dovezile au fost găsite în sedimentele subglaciare ale lacului Hodgson din Antarctica, potrivit TG Daily.

Cercetările s-au desfăşurat pe lacul Hodgson, care a fost acoperit cu mai mult de 400 de metri de gheaţă de la sfârşitul ultimei ere glaciare. Acum se crede că lacul glaciar este acoperit cu un strat de doar 3-4 metri de gheaţă.

Forajul în gheaţă a presupus tehnici curate de străpungere, iar probele au fost luate din sedimentele lacului, care are o adâncime de 93 de metri, o lungime de 1,5 kilometri şi o lăţime de 1,5 kilometri.

Mâlul de pe fundul lacului, o capsulă a timpului

Lacul era considerat un mediu ostil pentru orice formă de viaţă, dar straturile de mâl din adâncime reprezintă o capsulă a timpului, capabilă să păstreze ADN-ul unor microbi care au trăit acolo de milenii.

S-au descoperit organisme care datează probabil de aproape 100.000 de ani. “Surprinzătoare este biomasa mare şi diversitatea de microorganisme. Este pentru prima dată când au fost identificaţi microbi care trăiesc în sedimentele lacului subglaciar din Antarctica, indicând faptul că viaţa poate exista, şi posibil prosperă, în medii pe care le-am considerat extreme”, a spus David Pearce, de la British Antarctic Survey.

“Faptul că aceste organisme au supravieţuit într-un mediu unic ar putea însemna că s-au dezvoltat în moduri unice, putând duce la descoperiri interesante pentru noi. Aceasta este o etapă de cercetare iniţială şi acum trebuie să facem mai multe investigaţii ale acestor forme de viaţă”, a explicat Pearce.

Capabile să supravieţuiască în lipsa oxigenului

Bacteriile descoperite în sedimente sunt capabile să rămână în viaţă atât în prezenţa oxigenului, cât şi în afara acestuia. O secvenţă ADN a fost legată de cele mai vechi organisme cunoscute pe Pământ, iar alte părţi de ADN, în proporţie de 23%, nu au mai fost descrise până acum pe Terra.

Multe dintre speciile descoperite sunt susceptibile a fi noi pentru ştiinţă. Cercetătorii cred că organismele care trăiesc în lacurile subglaciare ar putea oferi indicii despre modul în care viaţa ar exista pe alte planete.

Sursa: ziare.com

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here