Rămăşiţele unui pui de dinozaur lânos, specie care trăia pe pământ acum 10.000 de ani, în epoca Pleistocenului, au fost descoperite în Siberia, relatează Live Science.
Specimenul care a primit numele de “Sasha”, după vânătorul şi omul este afacceri care l-a găsit, este potrivit oficialilor de la Academia de Științe Yakutian în Rusia, singura fosilă completă de pui de rinocer găsită până acum.
Cercetătorii speră să extragă ADN-ul pentru a putea plasa aceste specimene pe arborele genealogic al mamiferelor.
Autorul studiului Albert Protopopov, șef al departamentului de studii al mamuţilor din cadrul Academia de Științe Yakutian a declarat că rinocerul are 1,5 metri lungime şi 0,8 metri înălțime. Dacă ar fi ajuns la maturitate, rinocerul ar fi atins o lungime de 4,5 metri şi ar fi avut o înalţime de 1,9 metri.
Începând cu secolul al XVIII-lea şi până în prezent au fost găsite doar trei fosile ale unor adulţi din această specie. Două corpuri complete, fără blană au fost găsite în Ucraina de astăzi şi o mumie fără cap a fost descoperită în estul îngheţat al Siberiei.
După strudierea rămăşiţelor, Evgeny Maschenko, cercetător la Institutul de Paleontologie din Moscova a declarat că puiul de rinicer, avea probabil între 3 şi 4 ani, dar încă nu este clar dacă era mascul sau femelă.
Istoria ne spune că rinoceri lânoși (Coelodonta antiquitatis) au apărut acum aproximativ 35.0000 ani, în timpul perioadei geologice numite Pleistocen, care a început acum 2.590.000 ani şi s-a terminat acum 11.700 ani. Aceştia se hrăneau cu vegetație ierboasă şi trăiau într-o regiune care se întindea din Spania (în vest) până în estul Siberiei (în est), regiunile subarctice (în nord) până în Marea Mediterană, sudul Siberiei și nordul Chinei (în sud).
Rinocerii lânoşi au trăit în aceeaşi perioadă şi au împărţi acelaşi habitat cu mamuţii lânoşi, dar potrivit specialistului Potapova, cele două specii nu sunt înrudite. În timp ce mamutul lânos este o rudă îndepărtată al elefantului asiatic, rinocerul lânos este o specie legată de rinocerul modern.
Dacă cercetătorii vor obţine ADN de la Sasha, intenţionează să obţină o secvenţă a genomului animalului. Acest lucru le va permite să a identifice rudele cele mai apropiate ale acestei specii şi dacă au existat una sau două specii de rinoceri lânoşi în Pleistocenului superior.
Deşi s-a vehiculat ideea că oamenii de ştiinţă ar putea folosi metode de clonare, pentru a readuce “animalele dispărute înapoi la viaţă“, potrivit declaraţiei lui Protopopov, în prezent este dificil de realizat acest lucru. În plus Maschenko răspunde cu o întrebare, “Chiar dacă acest lucru ar fi realizabil, ar trebui să o facem?“
Traducere Emanuela Popa
Jurnal Spiritual