A fost identificată cea mai veche fosilă de șarpe

0
98
Rămășițele fosilizate a patru specii de șarpe, ce datează de acum aproximativ 143 și 167 milioane de ani, după spusele cercetătorilor, au fost găsite în Anglia, Portugalia și Statele Unite, informează Live Science.

Fosile de șarpeNoile fosile ar putea fi mai vechi cu aproximativ 70 de ani comparativ cu cele deja existente, care datează de acum aproximativ 100 de milioane de ani.

Autorul studiului este Michael Caldwell, președintele Departamentului de Științe Biologice al Universității din Alberta, Canada. El a identificat primul specimen de șarpe antic, în anul 2004. El a deschis din întâmplare un sertar de la Muzeul de Istorie Naturală din Londra. În descrierea exemplarului, făcută undeva în jurul anului 1990, acesta era catalogat ca fiind un tip de șopârlă.

Cu toate acestea, la examinarea maxilarului animalului, și a structurii craniului cercetătorul și-a dat seama acesta erau caracteristice unui șarpe.

Exemplarul identificat, Parviraptor estesi, veche de 143 de ani, este  cel mai tânăr dintre cele patru specii de șarpe descrise în noul studiu.

De asemenea, în cadrul studiului, publicat în ieri, 27 ianuarie în revista de specialitate Nature Communications, profesorul Caldwell, a constatat și celelalte trei specii de șarpe au fost catalogate, în mod eronat ca șopârle.

Rămășițele speciei de șarpe analizate sunt doar fragmente. Ele nu oferă informații suplimentare despre forma, lungimea sau organismul viețuitoarelor, dacă ne referim la anatomia craniului. Acesta are caracteristici comune cu cel al șerpilor de astăzi. Ele sunt similare cu cele ale unei specii care trăiește în sudul Americii Centrale și cu genul Cylindrophis, din Asia de Sud, susține cercetătorul.

Singura diferență dintre șerpii pe care noi îi știm astăzi și rudele lor îndepărtate este mobilitatea craniului.

„Nu există nici o îndoială cu privire la afinitatea acestor forme de viață. Dar ele nu au mobilitatea craniului pe care o vedem la un boa sau la un piton”, a spus Caldwell.

De asemenea acesta a subliniat că s-ar putea să existe fosile de șarpe și mai vechi. Totusi, ele nu au fost încă identificate.

Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here