FOTO La Brăila, Castelul de Apă din Grădina Mare va deveni muzeu şi observator astronomic

0
1715

braila-vedere-asupra-dunarii_ddf150c45e8580FOTO La Brăila, Castelul de Apă din Grădina Mare va deveni muzeu şi observator astronomic

Reabilitarea Castelului de Apă din Grădina Publică, din Brăila, a fost aprobată de consilierii municipali, astfel obiectivul va putea fi declarat monument istoric clasă B, care după modernizare va funcţiona ca muzeu şi observator astronomic.

Valoarea totală a proiectului este de 6.882.645 lei, finanţare obţinută de la Uniunea Europeană prin POR 2007 – 2013.

Axa prioritară 1 – Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere, iar din această sumă contribuţia proprie suportată de la bugetul local este de 136.453 lei, reprezentând 2% din totalul cheltuielilor eligibile şi TVA-ul aferent, informează oficialii locali.

Obiectul proiectului îl constituie reabilitarea Castelului de Apă din Grădina Publică, prin transformarea funcţiunilor existente în spaţii pentru exponate, documentare, informare cu o tematică relevantă pentru comunitate – “Brăila de-a lungul timpului”.

Totodată, amenajarea la cota 21,95 metri a clădirii a unui observator astronomic dotat cu lunete şi telescoape’, se arată în raportul de specialitate.

Gradina Mare Braila - Castelul de Apa

Pe lângă consolidarea structurii de rezistenţă, castelul va beneficia de reabilitarea interiorului.

Acesta se va face prin refacerea integrală a finisajelor interioare şi exterioare, prin modernizarea şi înlocuirea instalaţiilor electrice, termice şi de climatizare, schimbarea tâmplăriei interioare şi exterioare, dar şi refacerea acoperişului.

Se are în vedere achiziţionarea de telescoape, camere video, seturi de filtre, soft astronomic, echipament IT, adaptor pentru cameră, lunetă binoculară panoramică, aparat ştanţat monezi suvenir şi echipamente de informare.

Potrivit directorului Direcţiei Programe Europene din cadrul Primăriei Brăila, Iuliana Neagu, citat de Agerpres, la finalul lucrărilor Castelul de Apă va deveni un centru cultural şi ştiinţific care va găzdui expoziţii la etajele inferioare şi un observator astronomic dotat cu patru telescoape la ultimul etaj.

Castelul de Apă, care a alimentat cu apă, în vremea în care era funcţional, o jumătate din populaţia municipiului, va fi reabilitat cu fonduri rămase din economiile făcute într-un proiect european şi este primul pe lista suplimentară transmisă la Ministerul Dezvoltării, a anunţat primarul municipiului Brăila, Aurel Simionescu.

Scurt istoric

braila-rezervorul-de-apa

Castelul a fost construit în 1912, iar în 1978 a fost cedat cooperativei Consumcoop, pentru reamenajare şi transformare în obiectiv de alimentaţie publică, fiind amenajat aici un bar rotitor şi o cofetărie, de unde se putea admira panorama Brăilei.

La vremea când a fost ridicat, cei 35 de metri ai săi o făceau să fie cea mai înaltă construcţie de acest gen din România.

În 1996, Castelul de Apă a ajuns în proprietatea omului de afaceri gălăţean Cătălin Chelu.

După mai bine de zece ani de litigii, timp în care s-a derulat procesul, clădirea a revenit în proprietatea publică a Primăriei Brăila, ca urmare a hotărârii definitive şi irevocabile dată de instanţa de judecată.

 

V-ar putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here