Fotografie etnografica – Meleagurile si oamenii din poeziile lui Cosbuc, prezentati in instantaneele a 13 fotografi

0
231

batranO noua expozitie dedicata pasionatilor de fotografie si cultura traditionala s-a deschis pe 23 iulie, in Baia Mare. Pe simezele Salonului Artelor al Bibliotecii Judetene sunt asezate imagini reprezentative de pe Valea Salautei, din judetul Bistrita-Nasaud, dar si portrete ale oamenilor din zona, surprinsi in diferite activitati gospodaresti. Fotografiile sunt rezultatul taberei de creatie “Telciu 2012”, la care au luat parte 13 artisti, printre care si un baimarean.

Expeditia fotografica realizata anul trecut a fost, se pare, o surpriza pentru multi dintre participanti care au avut ocazia sa intalneasca persoane fascinante, atat datorita povestilor de viata cat si a infatisarii lor, una extrem de expresiva. Zona in care a avut loc tabara este tocmai cea in care poetul George Cosbuc s-a nascut si care l-a inspirat.

“Pe mine personal m-au surprins foarte mult fetele oamenilor. Sunt foarte multe portrete cu oameni batrani. Din pacate, doar ei au ramas in satele noastre si sunt cei mai expresivi de acolo”, a spus Robert Kovacs vicepresedinte Fotoclub AXXA Bistrita.

Valea Salautei l-a frapat si pe baimareanul Felician Sateanu, invitat sa ia parte la tabara. Fotograful isi doreste sa se intoarca acolo pentru ca zona, considera el, nu a fost exploatata indeajuns.

“Sper sa se repete experienta si sa se organizeze inca o tabara in zona respectiva pentru ca practic in trei zile nu poti sa acoperi vreo 10, 15 localitati, mai ales ca distantele au fost mai mari un pic. La noi satele sunt mai dese, mai concentrate”, a spus fotograful Felician Sateanu.

Expozitia deschisa la Biblioteca Judeteana poate fi vazuta pana saptamana viitoare, ultima zi de vizitare fiind 3 august.

Cules de Alina Magdici

Sursa emaramures.ro

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here