Fragmente de pictură murală de la Biserica Trei Ierarhi din Iași, la Muzeul Național de Istorie a României

0
109

exponatul_lunii_iulie-2014Trei fragmente de pictură murală de la Biserica Trei Ierarhi din Iași vor fi prezentate în luna iulie la Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) în microexpoziția Exponatul lunii, informează un comunicat al muzeului.

Vernisajul are loc vineri, 18 iulie, începând cu ora 13.00. Expoziția va rămâne deschisă în perioada 18 iulie — 17 august, putând fi vizitată de miercuri până duminică, în intervalul orar 10.00 — 18.00.

Din extragerile parțiale de pictură murală de la Biserica Trei Ierarhi, inițiate în timpul restaurării de către arhitectul Lecomte du Nouy, s-au păstrat doar câteva fragmente. O parte dintre acestea sunt expuse în sala gotică a vechii catedrale a Mitropoliei din Iași, transformată în muzeu, printre care un portret al lui Vasile Lupu împreună cu portretele primei sale soții, Tudosca, al fiului Ioan și al fiicei Ruxandra. Trei dintre fragmentele extrase se află la Muzeul Național de Istorie a României.

Primul fragment, Supliciul Sfântului Eustație, este cel mai mare dintre cele trei picturi murale extrase și reprezintă martiriul Sfântului Eustație. Sfântul este zugrăvit împreună cu familia sa — soția și cei doi fii ai săi, Agapie și Theopist — în timpul supliciului prin ardere într-un vas de aramă în formă de bivol.

Cel de-al doilea, Sfânt cu aureolă în relief, ilustrează un portret de sfânt din iconografia bizantină, neidentificat din cauza absenței inscripției ce s-a pierdut odată cu fondul din jurul aureolei. Sfântul a fost zugrăvit cu barbă, are o mantie purpurie și o aureolă în relief, decorată cu motive vegetale stilizate și poleită cu foiță galben aurie.

Ultimul este un portret al domnitorului Moldovei Vasile Lupu. Chipul voievodului este reprezentat cu sprâncene negre, cu barbă și mustăți. Poartă pe cap o căciulă neagră cu surguci. Este înfățișat în costum de ceremonial, haină roșie cu două rânduri de brandenburguri și o mantie neagră deasupra.

Muzeul Național de Istorie a României a inițiat în perioada 2011-2012, conservarea și restaurarea celor trei fragmente de pictură murală, extrase de la Biserica Trei Ierarhi din Iași în timpul lucrărilor care au avut loc la sfârșitul secolului al XIX-lea — începutul secolului al XX-lea.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here