Franceza- Limba internațională a viitorului?

0
634

francezaFranceza – O limbă a erudiților – Este limba franceză limba viitorului?

Timp de multe secole la rând, franceza a fost limbajul oficial al culturii și al erudiției. Era limba diplomației și a artelor. Aristocrații din Rusia Imperială, precum Tolstoi și mulți alți literați, vorbeau franceza chiar și între ei. Pe scurt, cine dorea să fie educat, trebuia să vorbească limba franceză.

Franceza – o limbă vorbită în foarte multe instituții

Lucrurile s-au schimbat mult de atunci. Odată cu declinul Franței și dezvoltarea sferei anglofone, limba engleză a devenit cea mai vorbită pe plan mondial. Însă franceza rămâne limbajul oficial vorbit în diferite instituții internaționale, începând cu ONU, Uniunea Europeană și până la Comitetul Jocurilor Olimpice (înființat de un francez).

Este sau nu franceza o limbă frumoasă? Sunt puțini cei care contrazic faptul că este cea mai utilă. Aproape nimeni nu contrazice faptul că este limba viitorului. John McWhorter a scris un articol virulent cu titlul: „Să încetăm să ne mai prefacem că franceza este o limbă importanta”. El ataca aici programele educaționale bilingve din New York.

Un lucru este cert: statisticile indică faptul că limba franceză ar putea deveni limba viitorului.

Limba franceză nu este vorbită în mare parte de către poporul francez. Nici nu a fost pentru o lungă perioadă de timp.

Vorbitori de franceză din diverse părți ale lumii

Limba pătrunde repede și în zonele cu cea mai rapidă dezvoltare din lume, în special în Africa sub-sahariană. Cea mai recentă afirmație este aceea că franceza va fi vorbită de 750 de milioane de oameni până în anul 2050. Până atunci, franceza ar putea fi cea mai vorbită limbă internațională, înaintea englezei și chiar a mandarinei. Această declarație este oarecum îndoielnică, atât timp cât limba franceză era considerată ca limba oficială, vorbită în mai multe țări, și aproape sigură, în cazul în care este considerată o a doua limbă, engleza rămânând lingua franca.

Dar această teorie rămâne în discuție. Franceza este încă o limbă de nivel mondial cu răspândire  rapidă. Mandarina, cealaltă limbă considerată a deveni limba viitorului, în ciuda faptului că este o limbă extrem de greu de învățat de către occidentali, probabil că nu va intra în atributul demografic al Chinei. Între timp, limba franceză va fi prezentă pe toate continentele. În mod predominant pe un continent cu o puternică dezvoltare economică, până în 2050 – Africa.

Dacă ar fi să alegeți un limbaj al viitorului, ați putea face o alegere mult mai greșită.

Sursa: forbes.com

Descoperiți și alte articole interesante la rubrica Social.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here