Francis Ford Coppola a primit Premiul Prințesa de Asturias al Artelor

0
130

coppolaRegizorul american Francis Ford Coppola (76 de ani) a primit miercuri premiul spaniol Prințesa de Asturias al Artelor, unul dintre cele mai prestigioase acordate în Spania, pentru filmele sale care au ajuns “simboluri colective și universale”, relatează AFP.

Premiul, care constă în 50.000 de euro și o statuetă concepută de Joan Miro, este primul dintr-o lungă listă de recompense atribuite anual unor personalități din domenii foarte diverse: arte, cooperare internațională, înțelegere, științe sociale, comunicare, sporturi, cercetare științifică și litere.

“Explorarea puterii, a ororilor și absurdității războiului caracterizează opera sa artistică”, filmele sale devenind “simboluri colective și universale ale culturii contemporane”, a comunicat juriul celei de-a 35-a ediții a premiului.

Născut în 7 aprilie 1939 într-o familie italo-americană din Detroit (nord-estul Statelor Unite), Coppola are o bogată filmografie, printre care pelicule clasice ca Patton (1970), Apocalypse Now (1979) sau Nașul, serie de trei filme din 1972, 1974 și 1990.

“De-a lungul carierei, (Coppola) a luptat neîncetat pentru menținerea unei totale independențe antreprenoriale și de creație, ca regizor, producător și scenarist”, a adăugat juriul, care l-a ales dintre 31 de candidați din 19 țări.

Coppola se alătură astfel arhitectului american Frank Gehry, creatorul, printre altele, al Muzeului Guggenheim din Bilbao, și regizorului austriac Michael Haneke, precedenții câștigători ai premiului din 2014 și respectiv 2013.

Premiile sunt înmânate în mod tradițional toamna, la Oviedo (nordul Spaniei), unde se află sediul Fundației Prințesa de Asturias, încheie AFP, citat de Agerpres.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here