Franţa marchează 140 de ani de la premiera operei “Carmen” de Bizet

0
302

20100402-met-carmen-0110-2Premiera operei “Carmen” a compozitorului George Bizet a avut loc la 3 martie 1875 la Opera din Paris. “Carmen”, este o operă în patru acte, după nuvela lui Prosper Merimee. George Bizet este unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai operei franceze de la sfârşitul perioadei romantice.

Creaţia sa “Carmen” s-a impus datorită expresivităţii melodice deosebite, a bogăţiei armonice şi a ritmului, prin strălucirea coloritului orchestral, scrie Agerpres.

Prin “Carmen”, ultima sa lucrare, Bizet s-a afirmat ca un precursor al verismului, această operă consacrându-l ca pe unul dintre cei mai importanţi creatori ai acestui gen, considerată cea mai reprezentativă lucrare din creaţia sa, cântecul de lebădă care i-a adus nemurirea.

Născut la Paris la 25 noiembrie 1838, George Bizet a manifestat o deosebită predilecţie pentru genul de operă, oscilând între influenţele stilistice ale operei italiene a lui G. Rossini şi G. Donizetti, în prima etapă, reflectată în opera comică “Don Procopio”, ca mai apoi, în operele “Pescuitorii de perle” (1863) şi “Djamileh” (1871), amprenta personalităţii sale să se resimtă puternic, influenţat fiind şi de muzica lui R. Wagner. Pe lângă aceste opere, Bizet a mai compus: “Ivan cel Groaznic” (1865), “Frumoasa din Perth” (1866), “Cupa regelui din Thule” (1868 – neterminată) şi “Don Rodriguez” (1873).

Recunoscut, astăzi, ca omul unei singure opere “Carmen”, Bizet a fost mult mai apreciat în timpul vieţii pentru lucrările sale simfonice precum: “Amintiri din Roma”, “Arleziana” (1872), Simfonia în Do major, oda simfonică “Vasco da Gama” etc. Pianist virtuoz, Bizet a compus multe piese pentru pian, opusuri vocal simfonice, muzica religioasă şi piese vocale.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here