Fratii Karamazov la Teatrul Elisabeta

0
302

627x0Spectacolul „Fraţii Karamazov”,  producţie a UNATC I.L.Caragiale Bucureşti, realizată de clasa lui Florin Zamfirescu, se va juca luni, 9 martie, de la ora 19.00, la Teatrul Elisabeta. 

Marele român al lui Dostoievski, o adevărată autobiografie, cu lumea să vastă, cu personajele sale perfect articulate şi surprinzătoare prin acţiunile lor s-a constituit că un impresionant material de lucru pentru tinerii aspiranţi la gloria scenei.

Potrivit unui comunicat de presă, felul în care s-a construit traseul artistic al spectacolului a ţinut seama, fără îndoială, de modul în care, cu fiecare actor în parte s-a analizat în cele mai mici detalii structura interioară a fiecărui rol în parte.

“Punând accentul pe creaţia actorului şi nu pe o formulă regizorală anume, am ajuns la unitatea estetică pe care o prezentăm astăzi publicului. Din dorinţa de a scoate în evidenţă doar Omul, cu trăirile şi frământările sale, cu bucuriile şi tristeţile, cu balansul permanent între Lumina şi Întuneric, pe un „câmp de bătălie, care e chiar sufletul omului”, am ales eliberarea scenei de orice fel de decor de sorginte stilistică realistă, păstrând însă, în jocul actorului, drumul stanislavskian al realismului psihologic.

Singurele „ajutoare” scenografice pe care le-am folosit sunt fundalul (pânză de mari dimensiuni, pictată în ulei, de către un tânăr artist plastic) ce reprezintă „Coborârea în iad” (icoană de pe peretele exterior al Mănăstirii Voroneţ), că semn al luptei permanente pe care o traversează fiinţă umană, aflată mereu şi mereu… între răi şi iad, precum şi scaunul ce reprezintă, în stil estetic cubist, acelaşi drum de la întuneric către lumina. Este, de fapt, limbajul în care am propus acest spectacol: cubismul fiind curentul artistic care a spulberat formă, neviciind însă, fondul, spiritul operei”, se arată în comunicat.

Distribuţia:

Dimitri Karamazov – Andrei Ciopec
Ivan Karamazov – Daniel Achim
Aleosa Karamazov – Costi Apostol
Smerdiakov – Vlad Benescu
Părintele Zosima – Liviu Popa
Rakitin – Florin Crăciun
Procurorul – Tudor Morgovan
Judecătorul – Adrian Georgescu
Gruşenkă – Liudmila Bzovai
Katerina Ivanovna – Delia Danciu
Lise – Adela Bengescu
D-na Hochlakova – Ana Olas
Pan Miusialovici – Răzvan Bănică
Pan Wrublewski – Adrian Loghin
Călugări / Poliţişti – Cosmin Vajeu; Mihnea Nicolau
Ţigănci – Ioana Călin; Calină Epuran; Romaniţa Toma; Ana Turcu
Regia şi dramatizarea: Lector univ.dr. Bogdana Darie
Costumele şi scenografia : Raluca Alexandrescu
Coregrafie Lorette Enache / Vlad Benescu
Ilustraţia muzicală: Adrian Loghin
Pictură fundal: Gardin Cristian
Light design: Alexandru Bibere
Asistent regie: Andrei Ciopec

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here