Din bucătăria veche românească: Frigăruile și Piersici de familie

0
154

frigăruileFrigăruile și Piersici de familie sunt două dintre rețetele publicate în „Carte de bucătărie — 1501 feluri de măncări” (1935).

Prefața lucrării este scrisă de Constantin Bacalbașa, relatează Agerpres.

Frigăruile

Tai carnea de vacă — mușchiul — în bucățele potrivite și le înșirui pe o frigăruie de lemn sau de metal. Iată un mod foarte recomandabil de a pregăti frigăruile. Ții mai întâi carnea câteva ceasuri în sare, piper și ceapă tocată mărunt. Apoi o scoți, îi presari cimbru în praf și o așezări în frigărue alternând carnea cu foaie de dafin și costiță afumată. În cele două capete, să pui câte o jumătate de pătlăgea roșie. Această frigărue se poate face și cu mai multe cărnuri: de vacă, vițel, berbec și porc, toate de o dată. Adică cărnurile alternează cu foaia de dafin pe aceiași frigărue.

Piersici de familie

Iei piersici, le curăți, le tai în jumătate și le fierbi în sirop ușor cu miros de vanilie. Iei alături o formă de făcut șarlotele, o ungi înăuntru peste tot cu unt, presari pe fund și pe pereți migdale tăiate subțire.

Pune în fund o foaie de cocă dulce, apoi garnisești interiorul cu straturi de lapte cu orez fără zeamă, parfumat cu kirsch, peste orez pui un rând de jumătăți de piersici, apoi marmeladă de caise, apoi iarăși orez, iarăși piersici, caise și orez.

În fine închei cu o foaie de cocă în mijlocul căreia faci o mică gaură pentru ca să iasă aburul. Pune forma la coptor moderat timp de 35-45 minute. Servești cu un sirop de caise cu kirsch. La fel se procedează cu oricare fructe.

Descoperiți mai multe rețete la rubrica Stil de viață.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here