“Friza Beethoven” rămâne în propietatea Austriei

0
195

beethoven frieze 1902_1280

Austria poate păstra “Friza Beethoven”, operă monumentală a pictorului Gustav Klimt (1862 – 1918), reclamată de moştenitorii unui colecţionar evreu. Nu sunt îndeplinite condiţiile de restituire, a decis Comisia de retrocedare a bunurilor spoliate.

Această instanţă, al cărei aviz este întotdeauna respectat de stat, a pronunţat numeroase decizii de restituire de când a fost creată, în 1998, printre colecţiile restituite figurând cea numită Rotschild (în 1999), relatează AFP.

Fresca murală de 34 metri lungime pe doi metri înălţime cântăreşte patru tone şi este expusă din 1986 la Muzeul vienez al Secesiunii, unde a fost prezentată prima oară de Klimt, în 1902. Alcătuită din trei părţi, ea a fost creată de Klimt ca un omagiu adus Simfoniei a 9-a de Beethoven. Cumpărată de familia Lederer în 1915, lucrarea a fost luată de nazişti, fiind restituită familiei după al Doilea Război Mondial. Statul austriac a însoţit totuşi restituirea cu interdicţia de a scoate opera din ţară, aşa încât Lederer, rezident elveţian, a renunţat la ea în condiţii nefavorabile, după ce s-a luptat mulţi ani pentru a ridica interdicţia. Opera a fost cumpărată de statul austriac în 1972 cu 15 milioane de şilingi (circa 1,1 milioane de euro), fiind restaurată între 1974 şi 1985.

Comisia a apreciat vineri că nu există “legătură temporală şi concretă” între procedura implicată de legea de interzicere a ieşirii din ţară şi cumpărarea frizei de către stat.

Unul din avocaţii moştenitorilor colecţionarului Erich Lederer, Marc Weber, a declarat pentru AFP că aceştia vor continua să îşi susţină ceea ce consideră că este dreptul lor, prin “toate mijloacele legale posibile”.

Muzeul Secesiunii afirmase că restituirea nu se justifică “nici juridic, nici moral”, vânzarea efectuându-se, potrivit avocatului Christian Hauer, la un preţ echitabil şi fără nicio constrângere.

Austria a revizuit în 2009 legea privind restituirile de opere de artă, incluzându-le nu numai pe cele însuşite de nazişti, ci şi pe cele achiziţionate după război în condiţii îndoielnice, informează Agerpres.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here