Fructul îngerilor

0
231

PapayaPapaya a fost menţionată pentru prima dată, în anul 1526, de către cronicarul spaniol Oviedo, după ce a fost descoperit acest fruct pe coastele din Caraibe, Panama şi Columbia. Cristofor Columb a numit papaya: “fructul îngerilor”.

Este frucult exotic, al unei plante, cu trunchi drept şi înalt, cu o coroană în formă de evantai şi frunze adânc palmate, având formă de pară mare, de culoare gălbuie, cu pulpă roz-oranj, cărnoasă, suculentă şi cu multe seminţe de culoare neagră la miljloc. Se consumă ca desert, la fel ca pepenele galben, fiind deosebit de dulce când este copt. Acest fruct dulce, suculent conţine aproximativ 300% din cantitatea zilnică recomandată de vitamina C, cunoscută pentru abilităţile de a lupta împotriva infecţiilor şi vitamina A pentru o piele sănătoasă.

De proveniență din sudul Mexicului şi America Centrală, papaya este acum cultivat în majoritatea regiunilor tropicale, inclusiv Hawaii, unde a fost introdus la începutul anilor 1800.

Există două varietăţi: papaya mexicană, şi tipul mult mai mic Hawaiian, care se găseşte în magazinele noastre alimentare. Papaya este cunoscut în special pentru aroma sa dulce.

Necoaptă este folosită în unele zone ale lumii ca un substitut de legume, dar nu este recomandat ca un produs alimentar atunci când este verde, decât dacă este fiert. Papaya este recomandată în sucurile de fructe, datorită gustului său plăcut dar de asemenea este minunat şi în salate şi salsa.

Cu toate acestea, consuma papaya cu moderaţie, deoarece acesta conţine fructoză, care poate fi dăunătoare pentru sănătatea ta în cantităţi excesive.

Beneficiile oferite de papaya pentru sănătate

Unul dintre punctele forte ale acestui fruct este, Vitamina C, oferind cam 144% din valoarea zilnică necesară şi vitamina A. Papaya asigură 13% din DRZ din acid folic, şi cantităţi mari de fibre şi potasiu, care ajută la controlul ritmului cardiac şi a tensiunii arteriale.

Vitaminele B din papaya, precum acidul folic, piridoxina (vitamina B6), riboflavina, tiamina (vitamina B1) sunt numite “esenţiale”, deoarece acestea sunt cerute de corpul tău, dar nu sunt produse de acesta, acesta fiind un motiv foarte bun pentru a include papaya în dieta ta, lăsând la o parte gustul bun şi aromat.

Papaya este un remediu natural pentru multe boli, inclusiv ateroscleroză, boli de inimă, şi artrita reumatoidă, ajută la digestie şi menţine sistemul imunitar sănătos. Papaya conţine, de asemenea, beta-caroten flavonoide, iar studiile au dovedit că ajută la protejarea împotriva cancerului pulmonar şi de gură. Alte flavonoide găsite în papaya, şi anume luteina, zeaxantina şi cryptoxanthins, au proprietăţi antioxidante puternice împotriva radicalilor liberi care pot cauza îmbătrânirea prematură şi boli degenerative.

Papaya conţine 212 aminoacizi şi mai multe enzime, inclusiv papaina, o enzimă proteolitică care are un efect anti-inflamator asupra stomacului, inclusiv în edem şi febră, ce se poate dezvolta postoperator. Papaina ajută digestia proteinelor mai rapid, ceea ce descurajează refluxul acid şi şi-a demonstrat eficacitatea sa în tratarea ulcerelor şi chiar ameliorarea sindromului de colon iritabil. Seminţele de papaya au fost folosite în medicină populară pentru tratarea infecţiilor parazitare şi pecingine.

O porţie de papaya (140 de grame) are 55 de calorii și conține: 14g de carbohidraţi, 8g zaharuri, 3g fibre, 1g proteine.

Proprietăți farmaceutice

Un preparat din papaya fermentat are proprietăţi de vindecare a rănilor şi mai mult, cercetătorii au ajuns la concluzia că ar fi deosebit de benefic pentru pacienţii cu diabet zaharat. Un alt studiu a demonstrat că are proprietăţi antibacteriene, iar papaina este benefică pentru plăgi.

Seminţele şi pulpa de papaya au activitate anti-cancer, datorită prezenţei compusului glucosinolat. Cu toate acestea, compuşii din seminţe au puteri similare în fiecare etapă a procesului de măturare, pulpa, în schimb conţine mai mult din acest compus, înainte de măturare şi aproape dispare, când fructul e pe deplin copt.

Reţeta de salată de fructe cu papaya:

• 1 ceaşcă de mango proaspet, cubuleţe

• 1 ceaşcă de ananas proaspăt, cubuleţe

• 1 ceaşcă de papaya, cubuleţe

• 1 ardei, fără seminţe şi tocat

• 1/2 ceapă roşie mare, tocată fin

• 4-5 linguri suc de lămâie proaspăt

• 1 linguriţă ulei de măsline

• 1 linguriţă sare

• 1 lingura mentă, proaspet tocată

Pune primele cinci ingrediente într-un castron mare. Adăugă sucul de lămâie, uleiul de măsline, sarea şi amesteca bine. Se presară cu frunze de mentă tocată înainte de servire.

Sursa: viataverdeviu.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here