Frumusețea celor create vorbește despre gândirea artistică a Creatorului

0
114
FrumusețeaCând intrăm într-o încăpere sau într-un birou și zărim în fața noastră pe perete un tablou pictat deosebit, admirăm lucrarea și suntem gata să întrebăm care este numele marelui artist care l-a realizat.

Și, firește, nu este cazul să ne gândim că această operă de artă nu ascunde în spatele ei vreun creator. Dacă ne îndreptăm meditativ ochii la lumea naturală care ne înconjoară, avem de-a face cu capodopere fără egal. Ajunge numai să facem primăvara o plimbare într-o livadă înflorită.  Zărind atâtea flori cu minunate combinații de culori, de forme și miresme, precum și nenumăratele lor specii, suntem entuziasmați. La fel ni se întâmplă și cu penele frumoase ale păsărilor. Observând din nou aripile subțiri și de toată frumusețea ale nenumăratelor insecte și mai ales elegantele și multicolorele carapace chitinoase ale coleopterelor (cărăbușii), precum și cunoscuta „gărgăriță”, suntem fermecați cu totul.

La fel simțim privind frumusețea azurului mării peștii aurii, mărgăritarele și scoicile. Scoicile! Ce culori și ce forme!

Rotunde, ovale, conice, spiralate, în formă de sfredel, de turn, de chiup sau de fus. Unele-s netede, altele ascuțite. Frumusețea lor este de invidiat și îndeosebi când este vorba de scoicile din mările tropicale. „O vrajă-i firea și-un vis, în har și frumusețe”. Ce să mai spui de corali și de recifurile de corali?

Culori strălucitoare, zidiri fantastice în adâncuri. Și îndeosebi când este vorba de coralii  în straturi. Adică atunci când anumite specii se înalță ca niște castele de basm sau când turnul lor cu clopotniță ajunge până la 250 m înălțime de la fundul mării. Sunt și corali galbeni, și albaștri, și negri – și albi când viețuitoarea-floare moare -, dar cei mai vestiți sunt cei roșii. Frumusețea lor se completează sau chiar crește datorită peștilor, pentru că în zonele coraligene trăiesc pești cu un colorit desebit. De altfel, o arată și denumirea lor: peștele înger, papagalul de mare, peștele imperial, regina mării, peștele vizitiu, chirurgul, veverița mării și alții.

Ce să mai spui și despre celelalte încântătoare podoabe ale adâncului, actiniile?

Crezi că sunt flori, dar în realitate ele sunt animale, animale în formă de floare, ființe-flori lipite de fundul mării. Din gura lor cresc nenumărate brațe asemănătoare cu petalele crizantemelor și prezintă o gamă de culori minunate. Aceste flori exotice în toată varietatea lor – cam vreo mie de specii – cu dimensiunile lor, cu formele lor, cu culorile lor încântătoare, acoperă întinderile adâncurilor cu covoare de o frumusețe incomparabilă. Nimeni nu găsește cuvinte ca să descrie aceste frumuseți paradisiace. În fața unor asemenea priveliști, lumea noastră sufletească vibrează de un sentiment de măreție sfântă. Cum să nu vedem în spatele acestor lucruri ca Artist divin ce nu poate fi supus comparației?

Pe drept cuvânt, a spus un înțelept european că aripa unui fluture poate să copleșească și pe un ateu.

În nordul Africii există chiar câțiva fluturi de o frumusețe de necrezut, astfel că în fața lor pălesc penelurile celor mai buni pictori pe care i-a dat lumea. Există și fluturi de noapte fosforescenți care, când zboară în noapte, produc un miraj de nedescris. Și un alt lucru uimitor: dacă cineva examinează la microscop aripile unui fluture, va vedea pe suprafața lor gravate alte 100.000 de aripioare microscopice de o rară frumusețe. Și numai atât ajunge ca să înalțe imnuri de slavă și să invoce împreună cu celebrul astronom Kepler: „Mare Artist al lumii! Cu admirație mă uit la lucrul mâinilor Tale!”

„Minunea Credinței”, Arhimandrit Daniil Gouvalis

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here