FRUMUSEȚILE PĂMÂNTULUI. Lacuri formate în cratere vulcanice | GALERIE FOTO

0
1135
FRUMUSEȚILE PĂMÂNTULUI. Lacuri formate în cratere vulcanice
FRUMUSEȚILE PĂMÂNTULUI. Lacuri formate în cratere vulcanice

FRUMUSEȚILE PĂMÂNTULUI. Lacuri formate în cratere vulcanice

Lacul Sfânta Ana nu contenește a ne uimi cu frumusețea sa, fiind de altfel nu numai singurul lac din țară format pe fundul craterului unui vulcan, ci și unicul lac de acest fel din Europa Central-Estică.

Pentru cine nu știe, trebuie spus că Lacul Sfânta Ana se află la o altitudine de 949-950 m şi este situat pe teritoriul Rezervaţiei Naturale Mohoş, din Masivul Ciomatu, în Carpaţii Orientali.

FRUMUSEȚILE PĂMÂNTULUI. Lacuri formate în cratere vulcanice

De altfel, frumusețea lacurilor vulcanice i-a inspirat pe jurnaliștii de la cotidianul spanilor ABC, preluat de Agerpres, care au trecut în revistă câteva dintre cele  mai spectaculoase astfel de intinderi de apă din întreaga lume.

Crater Lake, Oregon, SUA

Crater_Lake_Mount_Mazama_Oregon_USA

Este cel mai adânc lac vulcanic din Statele Unite și este renumit pentru apa sa cristalină, de un albastru intens. Se află în Parcul Național ‘Crater Lake’ din statul Oregon.

Are o adâncime de 597 metri și s-a format acum aproximativ 7.700 de ani, în urma erupției vulcanului Mount Mazama. În mijlocul caldeirei se află Insula Wizard (Wizard Island), un con vulcanic la care se poate ajunge cu una dintre micile ambarcațiuni pentru excursii în zonă.

Lacul Quilotoa, Anzii ecuadorieni

quilotoa

Situat în craterul vulcanului Quilotoa, lacul este atracția Rezervației Ecologice Los Ilinizas, din provincia Cotopaxi. Cu ani în urmă, apa sa era gălbuie din cauza sulfului, dar invazia algelor și mineralele i-au dat o culoare verde smarald. Activitatea vulcanică persistă pe fundul lacului, unde sunt și zone cu ape termale.

În zilele cu vreme bună, de pe marginea craterului se pot zări alți vulcani precum Cotopaxi, Iliniza Norte și Iliniza Sur. Legenda spune că această zonă vulcanică a apărut în urma unor crâncene înfruntări dintre Quilotoa, zeul erupțiilor, și Toachi, zeu care trăia în apă. Quilotoa se simțea cuprins de invidie când vedea cum se reflecta cerul în apă și, de aceea, dezlănțuia furia vulcanului, care scuipa lavă.

Cele trei lacuri ale vulcanului Kelimutu, Insula Flores, Indonezia

lake-kelimutu-wallpaper-hd-4wlp.com_

Magia și misterul își dau mâna pe Insula Flores. Vizitatorii sunt hipnotizați de jocul cromatic al celor trei lacuri ale vulcanului activ Kelimutu. Apa lacului Tiwu Ata Bupu (Lacul Bătrânilor) este de culoare albastră, Tiwu Ko’o Fai Nuwa Muri (Lacul Tinerilor și Tinerelor) este turcoaz, iar Tiwu Ata Polo (Lacul Fermecat) este de culoare cafenie.

Tonurile au variat de-a lungul timpului. Potrivit explicațiilor științifice, este vorba despre reacții chimice din interiorul vulcanului care generează fenomene de oxidare a elementelor lacurilor și modifică și culoarea apei. Totuși, locuitorii insulei consideră acest loc o enclavă spirituală și invocă misterioase legende pentru a explica frumosul spectacol natural de culori și apă.

Lacul Paradisului, Vulcanul Baekdu, la granița dintre China și Coreea de Nord

Baitou_Mountain_Tianchi

Vulcanul Baekdu ascunde în craterul său Lacul Paradisului, cu lățimea de 5 kilometri și adâncimea de 850 metri.

Frumusețea sa sporește între lunile octombrie și iunie, când apa se transformă într-o oglindă de gheață. După dezgheț, apa coboară printr-o cascadă de 70 de metri și alimentează râurile Songhua, Tumen și Yalu.

Licancabur, la granița dintre Chile și Bolivia

Licancabur

Vulcanul Licancabur se evidențiază prin forma sa, un con de mare înălțime din Anzii Cordilieri, și prin interesul arheologic și antropologic pe care îl trezesc ruinele ce amintesc de vremea incașilor.

Lacul se află în craterul vulcanului și, în pofida temperaturilor joase din timpul nopții, nu îngheață niciodată complet. Excursioniștii au nevoie de o anumită pregătire pentru a rezista la înălțime (vulcanul se află la 5.920 metri), dar efortul lor este recompensat din plin de priveliștea lacului.

Lacul Ruapehu, Noua Zeelandă

Ruapehu

Este situat în Parcul Național Tongariro, pe care UNESCO l-a inclus pe lista Patrimoniului Mondial. În acest parc, fanii Stăpânului inelelor simt că merg prin ținutul Mordor, potrivit ABC.

Ruapehu, Ngauruhoe și Tongariro sunt cei trei vulcani activi din parc. Între erupții, craterul vulcanului Ruapehu se umple cu apă și formează cunoscutul lac vulcanic Ruapehu.

Lacul Verde, Vulcanul Irazu, Costa Rica

Irazu

În Parcul Național Volcan Irazu se află vulcanul activ Irazu, cel mai înalt din țară. În vârf are mai multe cratere, iar în craterul principal se află Lacul Verde, care s-a format prin acumularea apei de ploaie.

Lumina și mineralele expulzate de vulcan contribuie la culoarea verde smarald a acestui lac.

Lacurile din Parcul Național Regina Elisabeta, Uganda

africa2

Dacă spune cineva că a fost într-un safari fotografic în Uganda, mintea noastră ne bombardează cu imagini de hipopotami, elefanți, lei și leoparzi prin savană. În Parcul Național Regina Elisabeta, cu o suprafață de peste 1980 kilometri pătrați, acest vis este împlinit, dar mai este ceva.

Acest autentic paradis surprinde prin ampla sa zonă de cratere — produs al unor explozii vulcanice — care, în sezonul ploilor, devin loc de adăpat pentru diversele animale. În plus, în acest parc se pot vedea peste 600 de specii de păsări.

Viti, Islanda

Viti

Vulcanul Viti (Infern) ascunde în craterul său un lac de culoare verde, format prin acumularea apei de ploaie.

Vulcanul se află în zona Krafla, o caldeiră cu diametrul de circa zece kilometri plină de fisuri și vulcani noroioși.

Citește și:

FRUMUSEȚILE PĂMÂNTULUI: Oaza din inima Deşertului Atacama | GALERIE FOTO
FRUMUSEȚILE PĂMÂNTULUI. Cano Cristales, râul care curge spre Paradis | GALERIE FOTO
FRUMUSEȚILE PAMÂNTULUI: Dansul aurorelor boreale | GALERIE FOTO

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here